Med je prísada, ktorá nesmie chýbať v mnohých špajzách. Je nielen chutný, ale má aj mnoho cenných vlastností. Ako ho však správne skladovať, aby ich nestratil? Je dobrým zvykom uchovávať med v chladničke? Niektorí môžu byť prekvapení.
Nemožno poprieť, že správne skladovanie medu je mimoriadne dôležité. Vďaka nemu vydrží dlhšie čerstvý, zachová si všetky cenné vlastnosti a plnosť chuti. Niektorí ľudia sa preto rozhodnú uchovávať med v chladničke. Je to správny postup? Odporúčame.
Kde je najlepšie skladovať med? Zabudnite na chladničku
Po otvorení nádoby s medom sa niektorí ľudia rozhodnú uchovávať ho v chladničke. Očakávajú, že nižšia teplota predĺži jeho trvanlivosť a zostane dlhšie čerstvý. Treba však vedieť, že to nie je celkom tak. Med sa rád skladuje pri optimálnej teplote – ani priveľmi studený, ani priveľmi horúci. Ak ho teda už chcete skladovať v chladničke, je lepšie umiestniť nádobu na dvere spotrebiča. Nie je to však nevyhnutné.
Stojí len za to pamätať na to, aby ste neurobili obľúbenú chybu. Najlepšie je uchovávať med v originálnych pohároch, ktoré sú pevne naskrutkované. V opačnom prípade výrobok stratí svoje cenné vlastnosti a navyše prevezme vône z chladničky.
Ako skladovať med po otvorení nádoby? Nezabudnite na dôležitú vec
Namiesto uloženia medu do chladničky mu môžete zabezpečiť vhodné podmienky mimo zariadenia, kde zostane rovnako dlho čerstvý. Stačí zabezpečiť, aby teplota oscilovala medzi 13 a 25 stupňami Celzia. Nezabudnite tiež po použití výrobku nádobu pevne zaskrutkovať a uchovávať ju mimo dosahu zdrojov svetla.
Na to sa výborne hodí uzavretá skriňa. Ako dlho vydrží med otvorený? Ak sa uchováva v správnych podmienkach, aj kryštalizovaný med vydrží mnoho rokov od prvého odskrutkovania nádoby. Hovoríme tu však o skutočnom mede, bez zlepšovadiel a prísad, s ktorými sa zvyčajne stretávame v obchodoch.