Koláčiky vám nikdy nestvrdnú, keď použijete trik cukrára

kolace vianoce
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Niekedy sa stane, že sa na konci roka nahromadí toľko práce, že sa k pečeniu koláčikov dostanete neskôr, ako by ste chceli. A ak sa vaše obľúbené kúsky musia odkladať, nastáva problém.

Vaše buchty, hviezdičky a koláčiky môžu byť najkrajšie, ale ak si na nich vaša rodina môže vylámať zuby, nie je to dobré. Ak je to váš prípad, zostaňte pokojní, aj na to máme niekoľko trikov.

Dajte mu vlhkosť

Vaše cukrovinky potrebujú vlhkosť. Do škatule, v ktorej je uložená, pridajte rozštvrtený kúsok jablka. Dodá sušienkam vlhkosť. Radšej ho však každú chvíľu vymeňte, aby v uzavretom priestore nezačalo plesnivieť. Za 4 až 6 dní by mali byť aj tie najtvrdšie kúsky mäkké.

Ak potrebujete tento čas urýchliť, umiestnite škatuľu blízko ohrievača. Proces uvoľňovania vlhkosti sa urýchli a potrebný čas sa môže skrátiť až o polovicu.

Majte však na pamäti, že jablková aróma sa tiež vstrebe do cukríkov. Môžete to však využiť. Ak tieto jablká posypete škoricou, klinčekmi alebo vanilkovou arómou, sušienky môžu z tejto arómy len profitovať. A dodá im to vianočnú atmosféru.

Ak nemáte jablká alebo nechcete, aby sušienky voňali po jablkách, pomôže aj plátok kváskového chleba. Ale aj ten by sa mal nahradiť čerstvým chlebom. Plesnivý alebo tvrdý vám neurobí potrebnú službu. Samozrejme, chlieb obsahuje oveľa menej vlhkosti ako jablká, takže cukrovinky budú potrebovať viac času na zmäknutie.

Môžete použiť aj zemiakové šupky. Zemiaky dôkladne umyte a oškrabte a šupky osušte. Potom ich jednoducho pridajte do krabíc s cukrovinkami. Rovnako ako predtým však dbajte na to, aby ste sa vyhli plesniam.

Cukríky môžete prikryť hliníkovou fóliou a na ňu položiť papierové alebo látkové utierky, niekoľkokrát preložené a namočené vo vode. A, samozrejme, ich v krabici uzavrite. Voda dodá sušienkam potrebnú vlhkosť bez ďalších prísad.

Pomôže aj čaj alebo káva

Sušienky je dobré skladovať v plechových škatuliach alebo aspoň vo vystlaných alobalom. Na rozdiel od papierových nemôže vlhkosť uniknúť cez steny. V skutočnosti cukrovinky najlepšie zmäknú vo vzduchotesných nádobách.

Ak to nepomôže, pripravte svojim hosťom skvelú kávu, čaj alebo kakao a nechajte ich, aby si do nich cukríky namočili. Určite si na nich aj tak pochutnajú.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *