Vianoce sú neodmysliteľne spojené s vôňou čerstvo upečených koláčikov, ktoré sa stali symbolom sviatočného pohodlia a rodinnej atmosféry.
Hoci tradičné dobroty ako vanilkové rožky či linecké pečivo zostávajú stálicou, čoraz viac ľudí túži po inováciách na svojom sviatočnom stole.
Tento rok môžete prekvapiť svojich blízkych a zároveň uspokojiť rôzne stravovacie potreby – pripravte bezlepkové, zdravšie a rovnako chutné alternatívy.
Experimentujte s múkami: ryžová, mandľová a kukuričná
Využitie netradičných múk, ako sú ryžová, mandľová či kukuričná, nielenže obohatí vaše pečenie o nové chute, ale zároveň vyhovuje ľuďom s intoleranciou lepku.
Tieto múky sú ľahko stráviteľné a zabezpečia, že si vaše koláčiky môžu bez obáv vychutnať aj tí, ktorí sa lepku musia vyhýbať.
Recepty, ktoré si zamilujete
1. Matcha sušienky z ryžovej múky
Tieto štýlové zelené sušienky sú nielen vizuálne pútavé, ale aj mimoriadne lahodné. Matcha im dodáva jemnú chuť a vôňu, pričom ich príprava je rýchla a jednoduchá.
Ingrediencie:
- 280 g ryžovej múky
- 4 ČL matcha prášku
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 80 g javorového sirupu
- 100 g kokosového oleja
- 1 vajce
Postup:
Zmiešajte suché ingrediencie, pridajte mokré a vypracujte hladké cesto. Rozvaľkajte ho na 1/2 cm hrubú placku, vykrajujte tvary a pečte 10 minút pri 180 °C. Hotové sušienky môžete obaliť v čokoláde alebo posypať trochou matcha.
2. Čokoládovo-mandľové sušienky
Tieto jednoduché sušienky si vystačia len so štyrmi základnými ingredienciami, no výsledok vás prekvapí svojou intenzívnou chuťou.
Ingrediencie:
- 90 g mandľovej múky
- 40 g kakaa
- 3-4 PL xylitolu
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 1/4 šálky vody
Postup:
Spojte suché suroviny, pridajte vodu a vytvorte cesto. Tvarujte malé kopčeky a pečte 12-14 minút pri 180 °C. Pred pečením môžete do každého kúska pridať džem či mandľu pre extra chuť.
3. Citrónovo-mandľové guľky
Pre milovníkov osviežujúcich chutí sú tu guľky s citrónovou arómou, ktoré môžete ľubovoľne ozdobiť.
Ingrediencie:
- 220 g mandľovej múky
- 80 g sladidla
- 1 ČL citrónovej kôry
- 2 PL citrónovej šťavy
- sneh z 2 bielkov
- štipka sódy bikarbóny
Postup:
Spojte všetky ingrediencie, vytvarujte guľky a obaľte ich v orechoch, kokose alebo cukre. Pečte 15 minút pri 160 °C.
4. Mramorové rezy z kukuričnej múky
Tieto originálne koláčiky upútajú nielen chuťou, ale aj atraktívnym vzhľadom.
Ingrediencie:
- 65 g masla
- 35 g xylitolu
- 60 g kukuričnej múky
- 40 g kukuričného škrobu
- 30 g ryžovej múky
- 10 g kakaa
Postup:
Vypracujte cesto, časť zafarbite kakaom a spojte ho so svetlým cestom. Vytvorte valčeky, ktoré nechajte vychladiť, a nakrájajte na plátky. Pečte 10 minút pri 160 °C.