Sezóna čerešní je v plnom prúde. Červené, šťavnaté, niekedy sladké ako med, inokedy mierne kyslé. Milovníkov červených plodov je veľa, väčšinou plody zjeme a kôstky vyhodíme – považujeme ich za odpad. Možno s výnimkou znalcov likérov, ktorí ich používajú na výrobu amaretta. Kôstky z čerešní sa pritom oplatí uchovať, pretože ich vlastnosti sa môžu ukázať ako užitočné v zime.
Čerešňové jadierka si dlho zachovávajú svoju teplotu
Tajnou vlastnosťou čerešňových kôstok, pretože sú málo známe, je ich schopnosť dlhodobo si udržať určitú teplotu. Preto ich môžete použiť ako studený obklad v horúcich dňoch, na modriny alebo uštipnutia hmyzom a v zime ako hrejivú náplasť. Vlastnosti čerešňových semienok už využívajú spoločnosti vyrábajúce ekologické produkty – na trhu sú k dispozícii termofory vyrobené z čerešňových semienok. Namiesto toho, aby ste platili veľa peňazí, si ho môžete vyrobiť sami.
Nevyhadzujte čerešňové kôstky. Vysušte ich a vložte do vrecka
Ako si vyrobíte termofor z čerešňových kôstok? Návod je triviálny:
- Pri výrobe čerešňových džemov a iných pochúťok po vydlabaní plodov nevyhadzujte kôstky, ale dôkladne ich očistite od dužiny.
Kôstky rozložte na podnos, kus papiera alebo do plochej nádoby a vysušte na teplom a suchom mieste.
Po vysušení semienok je čas na druhú fázu, ktorou je ušitie vrecúška, do ktorého nakoniec prepasírujete čerešňové srdiečka. Vrecko by malo byť vyrobené z prírodného materiálu. Je na vás, aký tvar mu dáte. Ak nemáte žiadne šijacie zručnosti, môžete si kúpiť hotové vrecko.
Do vrecúška nasypte jadierka z čerešní a okraj zošite.
Ako používate vrecúško na čerešňové kôstky?
Vrecúško s čerešňovými kôstkami, ak ho dobre vychladíte v chladničke, môžete použiť ako obklad na modriny a popáleniny. V horúcich dňoch prinesie aj ochladenie. Na druhej strane v zime, ak si vrecúško s čerešňovými kôstkami zohrejete, bude to výborná domáca náhrada termoforu, ktorý pomôže pri reume alebo menštruačných bolestiach.