Kuchár ukázal trik pri obaľovaní rezňov. Jediná vec z kuchyne a budú dokonalé

rezen recept
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ak by ste urobili anketu o najobľúbenejšom jedle na Slovnesku, môžete sa staviť, že na jednom z prvých miest by sa umiestnil rezeň. Či už ide o bravčový, teľací alebo kurací, ťažko by ste našli rodinu, ktorá si aspoň občas nejaký neusmaží. Jednou z nesporných výhod je, že nie je náročný na prípravu.

Strúhanka nemusí byť len z rožkov

Samozrejme, nájdete recepty, ktoré sa snažia obľúbenú klasiku ozvláštniť. Napríklad rezeň môžete pred obalením potrieť cesnakom, ktorý mu dodá pikantnú chuť. Existujú aj varianty, v ktorých sa do strúhanky pridáva mletá paprika, parmezán alebo bylinky, napríklad tymián.

Niekedy sa strúhanka úplne nahradí rozdrvenými kukuričnými vločkami, mletými orechmi, tortillovými lupienkami alebo ovsenými vločkami. Tieto varianty sú vhodné aj pre celiatikov, ktorí si nemusia odopierať svoju obľúbenú pochúťku. Pre nich použite na obalenie namiesto múky kukuričný alebo zemiakový škrob.

Do strúhanky pridajte sódu

Ak však chcete, aby bol váš rezeň naozaj mäkký, jemný a šťavnatý, pridajte do strúhanky trochu sódy bikarbóny. Kované gazdinky to možno poznajú, ale tí z vás, ktorí o tomto triku ešte nepočuli, ho určite vyskúšajte.

Sóda pôsobí ako zmäkčovadlo a vaše kotlety budú nadpozemsky dobré. Jednoducho sa vám rozplynú na jazyku. Nemusíte však zostať len pri vyprážaných steakoch, akékoľvek mäso, do ktorého použijete sódu bikarbónu, bude jemné, krehké a šťavnaté.

Dokonca aj mleté mäso vylepšite pomocou sódy

Ak si chcete na obed upiecť sekanú alebo mäsové guľky, pridajte do surového mletého mäsa sódu bikarbónu. Možno vás to prekvapí, ale znamená to, že mäso pri pečení nestratí toľko vody, menej stmavne a bude veľmi šťavnaté. Sóda zvýrazní jeho prirodzenú chuť a nemusíte sa obávať, že sa vysuší.

Na každý 1 kg mäsa pridajte lyžičku sódy, dobre premiešajte, nechajte 15 minút odpočívať a môžete začať vyprážať.

Sóda pomáha aj pri prechladnutí

Sódu by ste mali mať doma vždy po ruke. Je to skvelý pomocník, ktorý si poradí takmer s každou nečistotou, oceníte ju v kuchyni a pomáha pri prechladnutí. Táto schopnosť sa môže hodiť počas súčasného chladného počasia.

Vdychovanie sódy uľahčuje dýchanie pri prechladnutí alebo kašli, pričom zvlhčuje a dezinfikuje hrdlo, hrtan, pľúca a priedušky. Do misky nalejte liter vriacej vody a pridajte polievkovú lyžicu jedlej sódy. Schovajte si hlavu pod uterák, skloňte sa nad misku a vdychujte výpary nosom. Inhaláciu opakujte niekoľko dní, vždy len 5 minút. Uvidíte, ako sa vám uľaví.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *