Pripálené jedlo je nepríjemné. Nielenže ste si zničili obed alebo večeru, ale navyše musíte stráviť dlhý čas čistením, kým sa vám podarí vrátiť hrniec alebo panvicu do pôvodného stavu. Namáčanie je prvým krokom, ale čo robiť, ak ani to nepomôže? Tu je niekoľko rád.
Ako nepripáliť riad
Prvou radou, ako sa vyhnúť pripáleniu riadu, je sledovať čas varenia jedla. A pretože to nie je vždy v ľudských silách, dôsledne používajte časovače. Časovač zapnite aj vtedy, keď si myslíte, že budete mimo sporáka. Vždy vás môže vyrušiť dieťa, telefón alebo zvonček. Moderné spotrebiče sú vybavené časovačom priamo na varnej doske, po uplynutí nastaveného času sa ohrev vypne. Ak váš spotrebič nemá integrovaný časovač, použite časovač. Môžete si ho kúpiť alebo spustiť na mobilnom telefóne. Okrem toho, že sa vám bude pripáliť riad, časovač vám pomôže aj ušetriť energiu.
Pravidelné čistenie panvíc
Niekedy nepomôže ani umývačka riadu a povrch riadu, ktorý sa predtým leskol, sa rýchlo zanesie. Z času na čas sa musíte uchýliť k ručnému drhnutiu, aby ste riadom vrátili ich pôvodný lesk. Do rúk sa vám určite dostane špongia, drôtená kefa a brúsny prostriedok, ale existujú aj iné metódy čistenia. Sú oveľa lacnejšie a šetrnejšie.
Na čistenie potrebujete len dve zložky
Jedlá sóda a surový zemiak sú skvelé na pripálenú mastnotu. Nakrájajte zemiak a celý ho namočte do jedlej sódy. Na čistenie použite rovnaký postup, ako by ste drhli špongiou. Namočeným zemiakom prechádzate po pripálenine. Sóda v kombinácii so zemiakovým škrobom účinne odstráni pripáleninu. Po odretí koncov príde na rad druhá polovica zemiaka. Tú opäť namočte do jedlej sódy a čistenie zopakujte. Čoskoro sa bude riad krásne lesknúť.
Odstráňte pripáleninu ľahko
Odolné pripáleniny vôbec nemusíte mechanicky drhnúť. Na pripáleninu natrite čerstvú kyslú kapustu a nechajte ju pôsobiť cez noc. Na druhý deň môžete hrniec opláchnuť pod vodou a vložiť do umývačky riadu. Škvarky sa kapustou narušia a umývačka riadu dokončí proces bez najmenšej námahy.