V slovenských záhradách práve dozrievajú prvé paradajky. Okrem slnka a tepla ich však ohrozujú aj nebezpečné choroby, ktoré môžu zlikvidovať úrodu v priebehu niekoľkých dní.
Ak sa chcete vyhnúť chémii a zároveň zachrániť svoje rastliny, vyskúšajte tri jednoduché, no účinné prírodné postreky, ktoré si ľahko pripravíte doma.
Júl je pre paradajky kritický. Úroda visí na vlásku
Letné počasie síce praje dozrievaniu paradajok, no zároveň vytvára ideálne podmienky na šírenie plesní a iných chorôb. Vysoké teploty, vlhkosť a časté búrky podporujú rýchle šírenie infekcií, ktoré môžu zničiť rastliny aj plody.
Najväčším strašiakom pestovateľov je pleseň zemiaková (Phytophthora infestans), ktorá napáda nielen zemiaky, ale aj paradajky. Stačí daždivé počasie a teplota okolo 20 °C – a celá úroda môže byť zničená už za päť dní. Choroba sa prejavuje tmavými škvrnami na listoch, ktoré sa rýchlo rozšíria na stonky a nakoniec aj na samotné plody. Tie zhnijú a sú nepožívateľné.
Sivá pleseň, alternarióza či hniloba – ďalší neviditeľní nepriatelia
Okrem plesne zemiakovej sa v letných mesiacoch často objavuje aj sivá pleseň. Na listoch sa zjavujú sivasté alebo žltkasté škvrny, plody bývajú pokryté vodnatou, plesnivou vrstvou. Infekcia preniká hlboko do dužiny – nestačí teda jednoducho odrezať postihnuté miesto.
Ďalšie časté problémy:
- Alternarióza (hnedá škvrnitosť) – škvrny najprv na spodných listoch, neskôr na celej rastline.
- Bakteriálny rak paradajok – spôsobuje praskanie stoniek a vädnutie.
- Suchá hniloba kvetného konca – čierna škvrna na spodku plodu, spôsobená nedostatkom vápnika, nie plesňou.
Tri overené domáce postreky, ktoré ochránia úrodu
Pravidelné postrekovanie paradajok je najúčinnejšou prevenciou proti plesniam a bakteriálnym chorobám. Nemusíte však siahať po chemických prípravkoch – účinné riešenie si pripravíte aj doma, z dostupných surovín.
1. Postrek z peroxidu vodíka
Zmiešajte 2–3 polievkové lyžice 3 % peroxidu vodíka s 1 litrom vody. Prelejte do rozprašovača a nastriekajte na listy aj stonky rastlín. Roztok dezinfikuje povrch a zabraňuje množeniu plesní.
2. Cesnakový výluh
Pretlačte 5 strúčikov cesnaku do 1 litra vody a nechajte lúhovať v chladničke cez noc. Ráno výluh krátko povarte, nechajte vychladnúť a preceďte. Následne ho nalejte do fľaše s rozprašovačom a aplikujte na paradajky. Cesnak má silné antibakteriálne a protiplesňové účinky.
3. Drožďový roztok
Rozmiešajte 1 kocku čerstvého pekárskeho droždia (100 g) v 10 litroch vlažnej vody. Týmto roztokom postriekajte paradajky. Droždie podporuje prirodzenú obranyschopnosť rastlín a pomáha v prevencii pred plesňami.
Kedy postrekovať a ako často?
Najvhodnejší čas na postrek je večer, keď už slnko nesvieti priamo na listy – tým sa zníži riziko ich spálenia. Domáce postreky aplikujte raz týždenne počas celého leta a pokojne ich môžete striedať. Sú ideálne na prevenciu, no môžu pomôcť aj pri prvých príznakoch choroby.
Ak sa však choroba silno rozšíri, tieto prírodné prostriedky už nemusia stačiť a bude nutné použiť profesionálne fungicídy.