Ľudia v Afrike testovali západné potraviny. Narušili im zdravie a imunitu

afrika
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Rastúci globálny trend konzumácie spracovaných potravín, ktoré sú typické nízkym obsahom vlákniny, vysokým podielom cukrov a tukov, prináša so sebou závažné zdravotné riziká.

Nová štúdia publikovaná v prestížnom vedeckom časopise Nature Medicine poukazuje na to, ako rýchlo sa môže organizmus začať meniť po prechode na tzv. západný štýl stravovania – a to aj u ľudí, ktorí boli doteraz zvyknutí na zdravšiu, prirodzenú výživu.

Vedci z Radboud University Medical Center v Holandsku, v spolupráci s KCMC University v Tanzánii, realizovali experiment, ktorého sa zúčastnilo 77 zdravých tanzánijských mužov. Cieľom bolo zistiť, ako telo reaguje na zmenu zo stravy bohatej na čerstvé a fermentované potraviny na diétny režim, ktorý sa dnes bežne vyskytuje v západných krajinách.

Tri skupiny, tri rôzne stravovacie režimy

Účastníci boli rozdelení do troch skupín s odlišným jedálnym lístkom. Prvá skupina konzumovala stravu s vysokým obsahom spracovaných potravín – mäso, biely chlieb, pizza, cestoviny, čipsy, sladkosti a len minimálne množstvo ovocia a zeleniny. Druhá skupina sa stravovala tradičným spôsobom – zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnné produkty a fermentované potraviny tvorili základ ich jedálnička. Tretia skupina denne pila tradičný fermentovaný banánový nápoj známy ako mbege.

Západná strava priniesla rýchle zhoršenie zdravotných ukazovateľov

Z výsledkov vyplynulo, že už po 14 dňoch sa u účastníkov konzumujúcich západnú stravu prejavili negatívne biologické zmeny. Tieto zahŕňali aktiváciu mechanizmov súvisiacich s civilizačnými chorobami, ako sú cukrovka 2. typu, kardiovaskulárne ochorenia či obezita. Zároveň došlo k oslabeniu imunitného systému a zvýšenej prítomnosti zápalových markerov v tele.

Na druhej strane, u účastníkov dodržiavajúcich tradičnú stravu sa pozorovali priaznivé metabolické parametre, silnejšia imunita a pozitívne zmeny v črevnej mikroflóre. Podľa odborníkov to potvrdzuje dôležitosť vlákniny, rastlinných potravín a prirodzene fermentovaných produktov v každodennej výžive.

Krátkodobé zmeny, dlhodobé dôsledky

„Naša štúdia ukazuje, že aj krátkodobá zmena stravovania môže mať zásadný vplyv na zdravie,“ uviedli autori výskumu. Výsledky sú o to alarmujúcejšie, že v mnohých častiach sveta – vrátane Afriky – čoraz viac ľudí opúšťa tradičné stravovanie a prechádza na lacné, rýchlo dostupné a nutrične chudobné potraviny.

Táto štúdia je preto jasným varovaním pre globálnu spoločnosť. Moderný spôsob stravovania síce môže prinášať komfort a rýchlosť, no zároveň nesie vysoké riziko chronických ochorení, ktorým sa dá v mnohých prípadoch predísť práve návratom k prirodzenejším formám výživy.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *