Ľudia v Afrike testovali západné potraviny. Narušili im zdravie a imunitu

afrika
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Rastúci globálny trend konzumácie spracovaných potravín, ktoré sú typické nízkym obsahom vlákniny, vysokým podielom cukrov a tukov, prináša so sebou závažné zdravotné riziká.

Nová štúdia publikovaná v prestížnom vedeckom časopise Nature Medicine poukazuje na to, ako rýchlo sa môže organizmus začať meniť po prechode na tzv. západný štýl stravovania – a to aj u ľudí, ktorí boli doteraz zvyknutí na zdravšiu, prirodzenú výživu.

Vedci z Radboud University Medical Center v Holandsku, v spolupráci s KCMC University v Tanzánii, realizovali experiment, ktorého sa zúčastnilo 77 zdravých tanzánijských mužov. Cieľom bolo zistiť, ako telo reaguje na zmenu zo stravy bohatej na čerstvé a fermentované potraviny na diétny režim, ktorý sa dnes bežne vyskytuje v západných krajinách.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Chystá sa útok na Európu? Satelity ukázali, ako sa Rusi pripravujú pri fínskych hraniciach

Tri skupiny, tri rôzne stravovacie režimy

Účastníci boli rozdelení do troch skupín s odlišným jedálnym lístkom. Prvá skupina konzumovala stravu s vysokým obsahom spracovaných potravín – mäso, biely chlieb, pizza, cestoviny, čipsy, sladkosti a len minimálne množstvo ovocia a zeleniny. Druhá skupina sa stravovala tradičným spôsobom – zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnné produkty a fermentované potraviny tvorili základ ich jedálnička. Tretia skupina denne pila tradičný fermentovaný banánový nápoj známy ako mbege.

Západná strava priniesla rýchle zhoršenie zdravotných ukazovateľov

Z výsledkov vyplynulo, že už po 14 dňoch sa u účastníkov konzumujúcich západnú stravu prejavili negatívne biologické zmeny. Tieto zahŕňali aktiváciu mechanizmov súvisiacich s civilizačnými chorobami, ako sú cukrovka 2. typu, kardiovaskulárne ochorenia či obezita. Zároveň došlo k oslabeniu imunitného systému a zvýšenej prítomnosti zápalových markerov v tele.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
EÚ došla trpezlivosť. Putin sa len hrá, chce vojnu, hovorí šéfka diplomacie

Na druhej strane, u účastníkov dodržiavajúcich tradičnú stravu sa pozorovali priaznivé metabolické parametre, silnejšia imunita a pozitívne zmeny v črevnej mikroflóre. Podľa odborníkov to potvrdzuje dôležitosť vlákniny, rastlinných potravín a prirodzene fermentovaných produktov v každodennej výžive.

Krátkodobé zmeny, dlhodobé dôsledky

„Naša štúdia ukazuje, že aj krátkodobá zmena stravovania môže mať zásadný vplyv na zdravie,“ uviedli autori výskumu. Výsledky sú o to alarmujúcejšie, že v mnohých častiach sveta – vrátane Afriky – čoraz viac ľudí opúšťa tradičné stravovanie a prechádza na lacné, rýchlo dostupné a nutrične chudobné potraviny.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Býk ukradol skúter a ušiel na ňom. Všetko natočila kamera

Táto štúdia je preto jasným varovaním pre globálnu spoločnosť. Moderný spôsob stravovania síce môže prinášať komfort a rýchlosť, no zároveň nesie vysoké riziko chronických ochorení, ktorým sa dá v mnohých prípadoch predísť práve návratom k prirodzenejším formám výživy.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *