Lyžičku tohto do kávy a váš mozog začne pracovať na plné obrátky

kava
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Takto pripravená káva môže byť vynikajúcou podporou pre telo, a to vďaka špeciálnej prísade, ktorá sa naleje do klasickej šálky čierneho nápoja. Dámy a páni, tu je káva Oleato – baristický hit, ktorý však bol obalený chápadlami istej znepokojujúcej kontroverzie.

Káva je zdravie. Toto posolstvo formulujeme už dlho a neustále zdôrazňujeme zdraviu prospešné vlastnosti čierneho nápoja. A hoci tento obľúbený nápoj má aj svoju temnú stránku – spôsobenú predovšetkým nezdravými, zle zvolenými a úplne deštruktívnymi prísadami -, máme aj spôsob, ako sa s ňou vyrovnať. Ako? Je to veľmi jednoduché. Nahraďte nezdravé prísady takými, ktoré ešte viac zvýšia zdraviu prospešný charakter vašej rannej (a nielen tej) kávy.

V istom momente kávového šialenstva a nalievania kreatívnej povahy baristov do šálky bieleho cappuccina sa v Amerike zrodila móda takzvanej nepriestrelnej kávy. Nepriestrelná káva vyvolala medzi našimi domácimi dietármi dosť kontroverzie a Oleato bolo odpoveďou na extrémne mastnú verziu americkej kávy. Neznie to zdravo? Hovorí sa, že je to lepší ekvivalent nepriestrelnej kávy. Čo zahŕňa?

Káva Oleato

Pridanie olivového oleja do kávy – kľúč k celej problematike kávy Oleato – dodáva čiernemu nápoju nové, ešte pôsobivejšie zdraviu prospešné vlastnosti. Zlepšuje činnosť srdca a mozgu, má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a reguluje krvný tlak. Káva dopĺňa telu solídnu dávku antioxidantov, zatiaľ čo olivový olej poskytuje vitamín E a vysoký obsah zdravých mastných kyselín.

Káva Oleato sa pripravuje pridaním jednej čajovej lyžičky olivového oleja do šálky nápoja. Odborníci odporúčajú konzumovať 2-3 polievkové lyžice tohto zdravého tuku denne. Tvorcovia Oleato zrejme prišli na nápad, že jedným zo spôsobov vstrebávania tejto hodnotnej potraviny by mohla byť káva. A zdá sa, že sa vôbec nemýlili. Ale.

Káva Oleato – je lepšie ju nepiť v meste?

Káva so sicílskym olivovým olejom debutovala v roku 2023 v milánskom Starbucks. Jej tvorcovia tvrdili, že jej objavenie sa v ponuke kaviarenského reťazca zmení pohľad mnohých ľudí na kávu a samotné Oleato sa čoskoro stane hitom. Stalo sa to? No, nie celkom. Podľa správ, ktoré sa dajú ľahko nájsť na internete, káva s pridaným olivovým olejom vykazuje medzi spotrebiteľmi dosť intenzívne vlastnosti…. preháňadlo. Údajne sa na tento účinok najviac sťažovali zákazníci amerického Starbucksu.

Alebo snáď týmto spôsobom jednoducho bojovali za dobré meno vlastnej maslovej kávy? Dajte nám vedieť, čo si o tom myslíte!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *