Máme jesť ovocie len doobeda? Odborník vás odpoveďou šokuje

ovocie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Práve teraz sa tešíme z najväčšieho výberu čerstvého ovocia. Pri stánku sa vám môže zatočiť hlava, všetko je lákavé, chutné a farebné. Ale môžete ich beztrestne zjesť, aj keď si dávate pozor na svoju postavu? Je pravda, že najlepšie je jesť ich len doobeda?

Často sa tvrdí, že ovocie je zdravé a má veľa vitamínov, ale je tu jeden detail. No obsahujú veľa cukru a najmä pri redukčnej diéte je najlepšie jesť ich len s dopoludňajšími jedlami. Niekedy sa dokonca objavujú extrémne názory, že ovocie zjedené večer dokonca „zhnije“ v žalúdku a je zle stráviteľné. Je to pravda? Nie!

Na vine je fruktóza

Doktor Damián Parol sa našťastie pre všetkých milovníkov ovocia, rozhodol tieto mýty vyvrátiť. V prvom rade zdôraznil, že nie so všetkým ovocím možno zaobchádzať rovnako, pretože obsahuje rôzne množstvo fruktózy. Jablká, mango alebo datle majú oveľa viac fruktózy ako citrusy, čučoriedky, borievky, marhule. V porovnaní so sladkými nápojmi alebo sladkými tyčinkami však budú stále nízke. Doktor Parol tiež uvádza, že štúdie ukázali, že len 1 % skonzumovanej fruktózy sa premení na mastné kyseliny. Bolo by preto veľmi ťažké skonzumovať jej toľko, aby sa hladina nášho telesného tuku rýchlo a výrazne zvýšila.

Na dennom čase nezáleží

Odborník na výživu je presvedčený, že ovocie možno nielen konzumovať v ktorúkoľvek dennú dobu, ale že sa to dokonca oplatí. Majú nízku energetickú hustotu, takže večer, keď potrebujeme menej kalórií, môžu byť dokonca hitom. Niektorí ľudia však po konzumácii ovocia v popoludňajších hodinách pociťujú nadúvanie. Väčšina z nás sa však po nich cíti dobre. Preto je lepšie využiť sezónu ovocia a neveriť mýtom o diétach.

„Musíme si tiež uvedomiť, že strava je umenie voľby, a ak si popoludní nedáme ovocie, pravdepodobne zjeme niečo iné. Možno si dáme hrsť orechov alebo šalát s olivovým olejom. A to sú samozrejme zdravé veci, ale obsahujú veľa tuku. Tuk, ktorý si nevyžaduje žiadnu premenu, aby sme ho odložili. Úprimne ma prekvapujú ľudia, ktorí sa obávajú fruktózy (alebo sacharidov v širšom zmysle), ktoré sa teoreticky môžu premeniť na mastné kyseliny, ale neobávajú sa mastných kyselín, ktoré sú už tukom,“- uvádza sa na webovej stránke známeho odborníka na výživu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *