Práve teraz sa tešíme z najväčšieho výberu čerstvého ovocia. Pri stánku sa vám môže zatočiť hlava, všetko je lákavé, chutné a farebné. Ale môžete ich beztrestne zjesť, aj keď si dávate pozor na svoju postavu? Je pravda, že najlepšie je jesť ich len doobeda?
Často sa tvrdí, že ovocie je zdravé a má veľa vitamínov, ale je tu jeden detail. No obsahujú veľa cukru a najmä pri redukčnej diéte je najlepšie jesť ich len s dopoludňajšími jedlami. Niekedy sa dokonca objavujú extrémne názory, že ovocie zjedené večer dokonca „zhnije“ v žalúdku a je zle stráviteľné. Je to pravda? Nie!
Na vine je fruktóza
Doktor Damián Parol sa našťastie pre všetkých milovníkov ovocia, rozhodol tieto mýty vyvrátiť. V prvom rade zdôraznil, že nie so všetkým ovocím možno zaobchádzať rovnako, pretože obsahuje rôzne množstvo fruktózy. Jablká, mango alebo datle majú oveľa viac fruktózy ako citrusy, čučoriedky, borievky, marhule. V porovnaní so sladkými nápojmi alebo sladkými tyčinkami však budú stále nízke. Doktor Parol tiež uvádza, že štúdie ukázali, že len 1 % skonzumovanej fruktózy sa premení na mastné kyseliny. Bolo by preto veľmi ťažké skonzumovať jej toľko, aby sa hladina nášho telesného tuku rýchlo a výrazne zvýšila.
Na dennom čase nezáleží
Odborník na výživu je presvedčený, že ovocie možno nielen konzumovať v ktorúkoľvek dennú dobu, ale že sa to dokonca oplatí. Majú nízku energetickú hustotu, takže večer, keď potrebujeme menej kalórií, môžu byť dokonca hitom. Niektorí ľudia však po konzumácii ovocia v popoludňajších hodinách pociťujú nadúvanie. Väčšina z nás sa však po nich cíti dobre. Preto je lepšie využiť sezónu ovocia a neveriť mýtom o diétach.
„Musíme si tiež uvedomiť, že strava je umenie voľby, a ak si popoludní nedáme ovocie, pravdepodobne zjeme niečo iné. Možno si dáme hrsť orechov alebo šalát s olivovým olejom. A to sú samozrejme zdravé veci, ale obsahujú veľa tuku. Tuk, ktorý si nevyžaduje žiadnu premenu, aby sme ho odložili. Úprimne ma prekvapujú ľudia, ktorí sa obávajú fruktózy (alebo sacharidov v širšom zmysle), ktoré sa teoreticky môžu premeniť na mastné kyseliny, ale neobávajú sa mastných kyselín, ktoré sú už tukom,“- uvádza sa na webovej stránke známeho odborníka na výživu.