Mikrovlnka vám ničí vzduch v byte. Vyčistite ju týmto spôsobom

mikrovlnka citron
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Väčšina ľudí si zaobstará mikrovlnnú rúru a začne ju používať bez toho, aby sa starali o jej údržbu. Len málo ľudí vie, čo všetko sa v nej nachádza, čo je zvláštne, keď v tomto zariadení pripravujú potraviny, ktoré konzumujú. Ak však ignorujete základné potreby mikrovlnnej rúry, budete sa musieť vyrovnať so zápachom v kuchyni a so zápachom samotného jedla.

Väčšina mikrovlnných rúr totiž obsahuje tukový alebo uhlíkový filter, prípadne oboje. „Tukové a uhlíkové filtre čistia a následne recirkulujú vzduch vo vnútri mikrovlnnej rúry, na rozdiel od jeho vypúšťania mimo spotrebiča. To pomáha predchádzať hromadeniu mastnoty a zápachu,“ hovorí odborníčka Leanne Stapfová zo spoločnosti The Cleaning Authority pre portál Livestrong.

Aby však vaša mikrovlnná rúra dobre fungovala a hlavne, aby sa vzduch v kuchyni príliš nezahusťoval, musíte tieto filtre pravidelne čistiť alebo vymieňať.

Tukový filter

Pod mikrovlnnou rúrou nájdete obdĺžnikový strieborný tanier s radom malých mriežok. Práve tu sa nachádza tukový filter, o ktorý je potrebné sa starať. Zachytáva totiž mastnotu, ktorá vytečie z varnej dosky skôr, ako sa dostane k ventilátoru.

Ak sa tento filter upchá, prestane byť účinný. Mastnota a pachy sa neodstránia, čo spôsobí, že vo vzduchu budú plávať kúsky oleja a mikročastice z jedla. Nebudete ich vidieť, ale po spustení rúry budete cítiť nepríjemný zápach. Samozrejme, budete ich aj vdychovať.

Tukový filter by sa mal čistiť každé tri mesiace podľa pokynov výrobcu mikrovlnnej rúry.

Uhlíkový filter

Uhlíkový filter v mikrovlnnej rúre vyzerá podobne ako tukový filter, ale nachádza sa vo vnútri, zvyčajne za ventilačným panelom, ktorý je na hornej strane dvierok. Hoci ste si ho možno nikdy nevšimli, pre vašu kuchyňu zohráva veľkú úlohu.

Filter s aktívnym uhlím pohlcuje nežiaduce pachy zo vzduchu. Najmä v prípade mikrovlnných rúr, ktoré recirkulujú vzduch z vašej domácnosti, je uhlíkový filter spôsobom, ako zabrániť nepríjemnému zápachu pri ohrievaní vecí.

Ak filter pravidelne nečistíte, nebude fungovať a v kuchyni sa bude šíriť nepríjemný zápach. Okrem toho sa skracuje životnosť rúry a zvyšuje sa spotreba energie. Tento filter je zvyčajne potrebné vymeniť každých šesť mesiacov alebo aspoň skontrolovať, či sa na ňom nenahromadila mastnota.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *