Môžeme viackrát vyprážať na použitom oleji? Mali by ste vedieť toto

vyprazanie ryby
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Aj keď sa môže zdať, že v dnešnej dobe už nikto nemá dôvod šetriť na oleji, realita v mnohých domácnostiach je iná. Stále existujú rodiny, ktoré sa rozhodujú použiť olej na vyprážanie viackrát – či už z ekonomických alebo praktických dôvodov. Je však takéto opätovné použitie bezpečné? A ako ovplyvňuje naše zdravie?

Čo sa deje s olejom počas vyprážania?

Keď olej zahrejeme na vysokú teplotu, dochádza v ňom k chemickým zmenám. Pôvodná štruktúra sa rozpadá, vznikajú nové zlúčeniny a olej začína strácať svoje pôvodné vlastnosti. Pri prvom použití nemusia byť zmeny viditeľné voľným okom, no pri opakovanom zahrievaní sa už objavujú známky degradácie – tmavnutie, pena alebo nepríjemný zápach.

Aké riziká predstavuje použitý olej?

Pri dlhšom alebo opakovanom prehrievaní jedlých olejov vzniká látka zvaná akroleín – toxická a potenciálne karcinogénna zlúčenina. Hoci výskumy zatiaľ nepreukázali jednoznačné riziko pri občasnej konzumácii jedál vyprážaných v použitom oleji, odborníci sa zhodujú: „Môže, ale nemusí, ale kto chce riskovať?“

Koľkokrát je bezpečné použiť ten istý olej?

Nie je možné určiť univerzálne číslo, koľkokrát možno olej použiť. Ak však olej nepení, nezapácha a nezmenil farbu, teoreticky je jeho opätovné použitie možné. Odborníci však upozorňujú, že ide skôr o riešenie pre výnimočné situácie. Dlhodobé používanie prepáleného oleja nie je vhodné ani z hľadiska chuti, ani zo zdravotného hľadiska.

Na akých tukoch vyprážať a ktorým sa vyhnúť?

  • Bravčová masť – klasika, ktorá výborne znáša vysoké teploty.
  • Kokosový olej – alternatíva pre tých, ktorým bravčová masť nevyhovuje.
  • Maslo – nie je ideálne na vyprážanie, pretože obsahuje mliečne zložky a ľahko sa pripáli.
  • Prepustené maslo (ghí) – vhodné na vyprážanie, keďže neobsahuje mliečne zložky.
  • Rastlinné oleje s vyššou tepelnou stabilitou – repkový, arašidový či ryžový olej sú na tento účel vhodnejšie.
  • Nevhodné oleje – extra panenský olivový, tekvicový či ľanový olej sa pri vysokej teplote rýchlo degradujú a vytvárajú zdraviu škodlivé látky. Rovnako aj bežný slnečnicový olej nie je ideálny na dlhodobé vyprážanie.

Ako ekologicky zlikvidovať použitý olej?

Jednoznačne nie do drezu. Olej môže upchať potrubie a škodiť životnému prostrediu. Správny postup je olej po vychladnutí precediť, naliať do uzatvárateľnej PET fľaše a odovzdať ho do zberného miesta určeného na oleje a tuky. V prípade, že v okolí takýto zber nie je, olej patrí do zmesového odpadu, rozhodne nie do kanalizácie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *