Môžeme viackrát vyprážať na použitom oleji? Mali by ste vedieť toto

vyprazanie ryby
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Aj keď sa môže zdať, že v dnešnej dobe už nikto nemá dôvod šetriť na oleji, realita v mnohých domácnostiach je iná. Stále existujú rodiny, ktoré sa rozhodujú použiť olej na vyprážanie viackrát – či už z ekonomických alebo praktických dôvodov. Je však takéto opätovné použitie bezpečné? A ako ovplyvňuje naše zdravie?

Čo sa deje s olejom počas vyprážania?

Keď olej zahrejeme na vysokú teplotu, dochádza v ňom k chemickým zmenám. Pôvodná štruktúra sa rozpadá, vznikajú nové zlúčeniny a olej začína strácať svoje pôvodné vlastnosti. Pri prvom použití nemusia byť zmeny viditeľné voľným okom, no pri opakovanom zahrievaní sa už objavujú známky degradácie – tmavnutie, pena alebo nepríjemný zápach.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slováci videli až päť medveďov hneď pri cyklotrase. Inde zase samec sledoval samicu

Aké riziká predstavuje použitý olej?

Pri dlhšom alebo opakovanom prehrievaní jedlých olejov vzniká látka zvaná akroleín – toxická a potenciálne karcinogénna zlúčenina. Hoci výskumy zatiaľ nepreukázali jednoznačné riziko pri občasnej konzumácii jedál vyprážaných v použitom oleji, odborníci sa zhodujú: „Môže, ale nemusí, ale kto chce riskovať?“

Koľkokrát je bezpečné použiť ten istý olej?

Nie je možné určiť univerzálne číslo, koľkokrát možno olej použiť. Ak však olej nepení, nezapácha a nezmenil farbu, teoreticky je jeho opätovné použitie možné. Odborníci však upozorňujú, že ide skôr o riešenie pre výnimočné situácie. Dlhodobé používanie prepáleného oleja nie je vhodné ani z hľadiska chuti, ani zo zdravotného hľadiska.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Kedy príde trinásty dôchodok a kto dostane najviac v roku 2025?

Na akých tukoch vyprážať a ktorým sa vyhnúť?

  • Bravčová masť – klasika, ktorá výborne znáša vysoké teploty.
  • Kokosový olej – alternatíva pre tých, ktorým bravčová masť nevyhovuje.
  • Maslo – nie je ideálne na vyprážanie, pretože obsahuje mliečne zložky a ľahko sa pripáli.
  • Prepustené maslo (ghí) – vhodné na vyprážanie, keďže neobsahuje mliečne zložky.
  • Rastlinné oleje s vyššou tepelnou stabilitou – repkový, arašidový či ryžový olej sú na tento účel vhodnejšie.
  • Nevhodné oleje – extra panenský olivový, tekvicový či ľanový olej sa pri vysokej teplote rýchlo degradujú a vytvárajú zdraviu škodlivé látky. Rovnako aj bežný slnečnicový olej nie je ideálny na dlhodobé vyprážanie.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Na Slovensko mieri výrazná zmena počasia: Prichádza dážď, ktorý môže zmierniť extrémne sucho

Ako ekologicky zlikvidovať použitý olej?

Jednoznačne nie do drezu. Olej môže upchať potrubie a škodiť životnému prostrediu. Správny postup je olej po vychladnutí precediť, naliať do uzatvárateľnej PET fľaše a odovzdať ho do zberného miesta určeného na oleje a tuky. V prípade, že v okolí takýto zber nie je, olej patrí do zmesového odpadu, rozhodne nie do kanalizácie.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *