Uhorky konzumujeme na rôzne spôsoby, ale nezriedka ich predtým ošúpeme. Je to veľká škoda, pretože práve v nich sa nachádzajú cenné živiny.
Uhorky majú nízky obsah kalórií a sú plné zdraviu prospešných látok. Obsahujú veľké množstvo kremíka, ktorý je nevyhnutný na budovanie silných a zdravých vlasov a nechtov. Uhorky sa už po stáročia považujú za „kozmetickú“ potravinu vďaka mnohým zdraviu prospešným vlastnostiam. Čerstvá uhorková šťava má čistiace a detoxikačné vlastnosti. Pomáha tiež pri zmierňovaní tráviacich problémov, ako sú gastritída, prekyslenie, pálenie záhy, poruchy trávenia a vredy. Treba však vedieť, že na to, aby ste si mohli vychutnať tieto vlastnosti uhorky, je najlepšie jesť ju so šupkou.
Musíte uhorky lúpať?
Mali by ste uhorky olúpať? Odpoveď je jednoduchá: najlepšie je nechať ich so šupkou. Prečo? Po prvé, v šupke sa nachádza veľa vlákniny. Vláknina reguluje pohyb našich čriev a odporúča sa ľuďom, ktorí majú problémy s nepravidelnou stolicou, zápchou alebo abnormálnymi výsledkami glykémie. Nerozpustná vláknina pochádza najmä zo šupiek a semien rastlín, zatiaľ čo rozpustná vláknina je obsiahnutá v dužine ovocia a zeleniny. Obe formy vlákniny sú mimoriadne dôležité pre zdravie, trávenie a prevenciu pred ochoreniami, ako sú obezita, cukrovka a zápcha.
Po druhé – väčšina vitamínu K obsiahnutého v uhorkách sa v skutočnosti nachádza v šupke. Stredne veľká uhorka bez šupky obsahuje 9 mcg vitamínu K, zatiaľ čo šupka z tej istej uhorky obsahuje až 49 mcg. Vitamín K je zodpovedný za správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho aktivuje bielkoviny zodpovedné za odvápňovanie kostí, čo zabraňuje vzniku osteoporózy. Štúdie preukázali, že vitamín K má významný vplyv na kardiovaskulárny systém. Zabraňuje kalcifikácii a ukladaniu aterosklerotických plátov v cievach. Má aj protirakovinové účinky – bráni vzniku rakoviny prsníka, vaječníkov, pečene, žalúdka a obličiek.
Uhorkové šupky obsahujú aj veľa betakaroténu. Táto zlúčenina okrem iného zabezpečuje správne fungovanie zraku, najmä po súmraku. Beta-karotén sa premieňa na vitamín A, ktorý je súčasťou zrakového pigmentu nachádzajúceho sa v sietnici a umožňuje nám vidieť za súmraku. Vedci dokázali, že práve v šupke uhorky sa ho nachádza najviac.
Konzumácia uhorky so šupkou. Ako sa zbaviť zvyškov pesticídov z ovocia a zeleniny?
Mnohí ľudia môžu mať obavy z konzumácie zeleniny alebo ovocia so šupkou najmä kvôli rezíduám pesticídov, ktoré sa na nich môžu nachádzať. Tento problém vo všeobecnosti neexistuje, ak sú uhorky vypestované doma. Nie každý však má prístup k takýmto plodinám. Preto je najlepšie kupovať uhorky zo Slovenska.
Ak chcete uhorky (a inú zeleninu alebo ovocie) dôkladne umyť, mali by ste ich najprv opláchnuť vo vode s octom alebo kyselinou citrónovou a potom v alkalickom roztoku. Americký úrad pre potraviny a liečivá (FDA) odporúča pridať do litra vody pol šálky octu (vínneho, jablčného alebo liehového) alebo 2 – 3 polievkové lyžice kyseliny citrónovej. Uhorky by sa mali v tomto kyslom roztoku namáčať 2 – 3 minúty. Zbavíte sa tak škodlivých baktérií (E.Coli, Listeria, Salmonella atď.).
Potom uhorky vhoďte do alkalickej vody. Tento krok slúži na odstránenie zvyškov pesticídov zo šupky. Jednoducho pridajte 1 vrchovatú polievkovú lyžicu jedlej sódy do litra vody a uhorky v tejto zmesi namočte na ďalšie 2 – 3 minúty. Potom zeleninu opláchnite v čistej vode a osušte papierovou utierkou.