Môžete ju pestovať na parapete. Je zdravšia ako paradajka alebo mrkva

zerucha

Hľadáte spôsob, ako obohatiť svoj jedálniček o mimoriadne zdravú a chutnú zeleninu? Zoznámte sa s žeruchou – skutočnou vitamínovou bombou, ktorá môže zmeniť váš prístup k vareniu. Hoci ju v slovenských obchodoch nenájdete ľahko, môžete si ju úspešne vypestovať sami doma, dokonca aj na malom parapete.

Žerucha, hoci je v poľskej kuchyni menej známa, je skutočným bohatstvom výživových a chuťových hodnôt. Má pikantnú vôňu a štipľavú chuť, vďaka čomu sa výborne hodí do rôznych jedál, od sendvičov až po šaláty. Čerstvú žeruchu si navyše možno ľahko vypestovať doma, čím sa stáva ešte atraktívnejšou pre milovníkov zdravej výživy.

Prečo je žerucha taká výnimočná?

Vedecké štúdie potvrdili, že žerucha je jednou z najzdravších druhov zeleniny na svete. Obsahuje pôsobivé množstvo vitamínov, minerálov a ďalších cenných látok, ktoré prospievajú nášmu zdraviu.

  • Pokladnica vitamínov: Žerucha je skutočným koncentrátom vitamínov. Obsahuje viac vitamínu C ako citrusy a obsahom betakaroténu prekonáva mrkvu. Vďaka tomu posilňuje imunitu, zlepšuje zrak a má antioxidačný účinok.
  • Zdroj minerálov: Táto zelenina je bohatá na vápnik, železo, draslík a horčík, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.
  • Protinádorové vlastnosti: Izotiokyanáty obsiahnuté v žeruche vykazujú silné protirakovinové účinky a brzdia rast rakovinových buniek.
  • Protizápalové vlastnosti: Vďaka obsahu glukozinolátov má žerucha protizápalový účinok, ktorý môže pomôcť zmierniť mnohé ochorenia.
Nezabudnite pozrieť toto:  Toto sa vám deje v tele, keď zjete cibuľu. Je to prírodný liek

Žerucha v kuchyni – ako ju používať?

Čerstvé listy žeruchy majú výraznú, mierne korenistú chuť a štipľavý nádych. Výborne sa hodia ako prísada do:

  • šaláty: Žerucha dodá šalátom sviežosť a originalitu.
  • Sendviče: V kombinácii s tvarohom, vajíčkami uvarenými natvrdo alebo údeninami vytvoríte chutné a zdravé sendviče.
  • Polievky: Ak do krémovej polievky pridáte niekoľko lístkov žeruchy, získate chutné a výživné jedlo.
  • Vaječné jedlá: Žerucha sa výborne hodí k miešaným vajíčkam, omelete alebo vyprážaným vajíčkam.
  • Pečené zemiaky: Posypte pečené zemiaky posekanou žeruchou a vytvorte si lahodnú a chutnú prílohu.
Nezabudnite pozrieť toto:  Naše babičky sa takto zbavili choroby za jednu noc. Len si namočte nohy

Ako si doma vypestovať žeruchu?

Pestovanie žeruchy doma je veľmi jednoduché. Stačí kúpiť semená a zasiať ich do malého kvetináča alebo debničky naplnenej zeminou. Žerucha si nevyžaduje žiadne špeciálne podmienky, stačí jej len zabezpečiť prístup svetla a pravidelne ju zalievať.

Žeruchové pesto – zdravá alternatíva

Ak hľadáte originálny nápad na využitie žeruchy, skúste pripraviť pesto. Zľahka uvarené listy žeruchy zmiešajte s vlašskými orechmi, parmezánom, olivovým olejom, cesnakom a soľou. Toto lahodné a zdravé pesto chutí výborne s cestovinami, sendvičmi alebo ako príloha k mäsu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *