Najhoršia možná ingrediencia na raňajky. Odborník na výživu vám radí, aby ste ju vyhodili z taniera

ranajky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vysoký obsah tuku a kalórií a takmer nulová výživová hodnota – tak by sa dala stručne zhrnúť špecialita, ktorá nám zvyčajne pristane na tanieri na raňajky. Odborník na výživu to hovorí priamo: je to nezdravé z viacerých dôvodov.

Odborník na výživu Daniel Herman v rozhovore pre express.co.uk poukázal na to, ktorej zložky anglických raňajok sa oplatí vzdať v prospech zdravších alternatív. Pripomeňme, že anglické raňajky sa vyrábajú v mnohých verziách, pričom najčastejšie sa skladajú z párkov, slaniny, vajec, pečenej fazule, paradajok a chleba. A práve k tomuto výrobku má odborník výhrady.

Odborník na výživu navrhuje, čo nejesť na raňajky

Anglické raňajky sa podávajú s toastom alebo opečeným chlebom. Ten nie je ničím iným ako krajcom opečeným na masle, oleji alebo masti. Nie je to však len doména gurmánov z ostrovov, takéto špeciality sa objavujú aj na našich jedálnych lístkoch. Ako však upozorňuje odborník na výživu Daniel Herman, ide o prvok raňajok, ktorý sa oplatí, ba dokonca by sa mal vynechať.

  • Raňajky sú jednoznačne mojím najobľúbenejším jedlom. Hoci sú plné anglické raňajky celkom fajn, majú aj niektoré nevýhody, upozornil v rozhovore pre express.co.uk. – Asi najlepšou položkou, ktorú treba vynechať, je vyprážaný chlieb, ktorý sa pripravuje vyprážaním chleba na masle, kým nie je chrumkavý a zlatohnedý. Hoci vyprážaný chlieb môže byť chutný, je veľmi nezdravý z viacerých dôvodov, dodáva.

Odborník na výživu uvádza niekoľko zdravotných rizík spojených s častou konzumáciou vyprážaného chleba. Táto špecialita má vysoký obsah kalórií a nasýtených tukov (vďaka pridaniu masla) a nízky obsah základných živín, čo môže okrem iného zvyšovať riziko obezity. Odborník ďalej vysvetľuje, že strava s vysokým obsahom vyprážaných potravín je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a iných chronických ochorení.

Čo jesť na raňajky? Zdravšie alternatívy k vyprážanému chlebu

Odborník na výživu odporúča vymeniť vyprážaný chlieb za bežný celozrnný chlieb (bez tepelnej úpravy). Ten má v porovnaní s bielym chlebom vyšší obsah vlákniny a živín. Na druhej strane odborníci odporúčajú nahradiť maslo avokádovou pastou a natrieť si ju na chlieb.

  • Vyprážaný chlieb poskytuje málo základných živín v porovnaní s celozrnným chlebom alebo inými zdravšími alternatívami. Chýba v ňom vláknina, vitamíny a minerály dôležité pre celkové zdravie,“ vysvetľuje odborník na výživu Daniel Herman.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

2 Replies to “Najhoršia možná ingrediencia na raňajky. Odborník na výživu vám radí, aby ste ju vyhodili z taniera

  1. Chlieb v anglickych raňajkách sa neprazi na masle, väčšinou sú to chleby z toastovaca a maslo si natierate zvlášť až keď Vám jedlo prinesú

  2. blbost treba jest vsetko ale v miere nenadarmo sa hovori ze ranajky maju bat syte mozete si dat toust urobeny na grile zapeceny ale na suchej panvici nebude tak mastny

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *