Najľahší spôsob olúpania vajíčok, ktorý trvá pár sekúnd

noz vajicka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ak si na raňajky uvaríme jedno alebo dve vajcia, nie je až taký problém ich ošúpať. Keď ich však pripravíme viac ako jedno – napríklad na šalát -, lúpanie sa stáva pomerne náročnou prácou, ktorá zaberá príliš veľa času. Existujú triky, ako si túto nepríjemnú kuchynskú prácu uľahčiť.

Správne vajce

Niektoré vajcia sa dajú olúpať ľahko a škrupina sa odlepí takmer sama. Iné sú naopak poriadna fuška – škrupina sa odlupuje s veľkou časťou bielka, zatiaľ čo na iných miestach tvrdohlavo zostáva a je to poriadna drina. Pri výbere vajec na varenie sú vhodnejšie tie staršie – je pravdepodobnejšie, že sa budú lepšie odlupovať. Tie čerstvé si môžeme nechať napríklad na volské oká, benediktínske vajcia alebo majonézu.

Pripomeňme si tiež, že je dobré poznať pôvod vajec a byť si naozaj istí, že vieme, aké sú staré a ako boli skladované. Nechceme si predsa spôsobiť tráviace problémy. V poslednom čase sa čoraz častejšie diskutuje aj o etickom chove sliepok. Ak vám záleží na tom, v akých podmienkach žila sliepka, ktorá vajcia znášala, dávajte si pozor na to, odkiaľ ich kupujete.

Do vody pridajte ocot

Jednou zo základných rád je pridať do vody, v ktorej sa budú vajcia variť, trochu octu. Na tento trik sme zvyknutí z prípravy pošírovaných vajec – a mal by pomôcť aj v tomto prípade. Pomôže oddeliť bielok od škrupiny, čo uľahčí neskoršie lúpanie.

Lúpanie za studena

Vo všeobecnosti sa vajcia ťažko lúpajú, ak sú ešte teplé. Po prvé, páli to prsty, ktoré nie sú také obratné, a po druhé, škrupina sa viac prilepí na bielok. Preto nechajte vajcia vychladnúť, ideálne prudkým ochladením – priamo z hrnca pod ľadovou tečúcou vodou.

Traste ich

A potom je tu ešte jeden pomerne netradičný spôsob lúpania vajec. Uvarené vajce vložte do zaváracej nádoby naplnenej vodou, zatvorte ju a začnite nádobou triasť. Vajíčko bude lietať sem a tam cez pohár a škrupiny budú praskať o steny. Je to určite trik, ktorý deti zabaví, takže ich môžeme zapojiť do varenia!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *