Ak si na raňajky uvaríme jedno alebo dve vajcia, nie je až taký problém ich ošúpať. Keď ich však pripravíme viac ako jedno – napríklad na šalát -, lúpanie sa stáva pomerne náročnou prácou, ktorá zaberá príliš veľa času. Existujú triky, ako si túto nepríjemnú kuchynskú prácu uľahčiť.
Správne vajce
Niektoré vajcia sa dajú olúpať ľahko a škrupina sa odlepí takmer sama. Iné sú naopak poriadna fuška – škrupina sa odlupuje s veľkou časťou bielka, zatiaľ čo na iných miestach tvrdohlavo zostáva a je to poriadna drina. Pri výbere vajec na varenie sú vhodnejšie tie staršie – je pravdepodobnejšie, že sa budú lepšie odlupovať. Tie čerstvé si môžeme nechať napríklad na volské oká, benediktínske vajcia alebo majonézu.
Pripomeňme si tiež, že je dobré poznať pôvod vajec a byť si naozaj istí, že vieme, aké sú staré a ako boli skladované. Nechceme si predsa spôsobiť tráviace problémy. V poslednom čase sa čoraz častejšie diskutuje aj o etickom chove sliepok. Ak vám záleží na tom, v akých podmienkach žila sliepka, ktorá vajcia znášala, dávajte si pozor na to, odkiaľ ich kupujete.
Do vody pridajte ocot
Jednou zo základných rád je pridať do vody, v ktorej sa budú vajcia variť, trochu octu. Na tento trik sme zvyknutí z prípravy pošírovaných vajec – a mal by pomôcť aj v tomto prípade. Pomôže oddeliť bielok od škrupiny, čo uľahčí neskoršie lúpanie.
Lúpanie za studena
Vo všeobecnosti sa vajcia ťažko lúpajú, ak sú ešte teplé. Po prvé, páli to prsty, ktoré nie sú také obratné, a po druhé, škrupina sa viac prilepí na bielok. Preto nechajte vajcia vychladnúť, ideálne prudkým ochladením – priamo z hrnca pod ľadovou tečúcou vodou.
Traste ich
A potom je tu ešte jeden pomerne netradičný spôsob lúpania vajec. Uvarené vajce vložte do zaváracej nádoby naplnenej vodou, zatvorte ju a začnite nádobou triasť. Vajíčko bude lietať sem a tam cez pohár a škrupiny budú praskať o steny. Je to určite trik, ktorý deti zabaví, takže ich môžeme zapojiť do varenia!