Vajcia sú základnou surovinou v mnohých domácnostiach. Používame ich nielen na raňajky, ale aj pri pečení a príprave rôznych jedál. Ak nie ste vegán, je dosť pravdepodobné, že vajcia tvoria súčasť vášho bežného stravovania. Čo však robiť, ak si nie ste istí ich čerstvosťou? Rozhodne nechcete riskovať použitie pokazeného vajca, ktoré by vám mohlo zničiť celý recept. V tomto článku sa dozviete, ako ľahko overiť čerstvosť vajec bez toho, aby ste ich museli rozbiť.
Ako otestovať vajcia jednoduchým vodným testom
Skontrolovať čerstvosť vajec je možné veľmi jednoduchým spôsobom – pomocou misky s vodou. Tento trik je obľúbený práve preto, že nemusíte vajce rozbiť, a teda minimalizujete riziko neporiadku v kuchyni. Postup je nasledovný: jemne vložte vajce na dno nádoby s vodou. Ak zostane ležať vodorovne, vajce je čerstvé. Ak sa začne zdvíhať a nakláňať do zvislej polohy, vajce je staré a mali by ste ho zvážiť vyhodiť. Ak sa vznáša úplne na hladine, je to jasný signál, že už nie je vhodné na konzumáciu.
Test svetlom: Skontrolujte vnútornú kvalitu vajec
Ďalším spoľahlivým spôsobom, ako zistiť čerstvosť vajca, je tzv. test svetlom. Tento trik využíva svetelný zdroj v tmavej miestnosti, napríklad baterku. Vajíčko držte pred svetlom a pozorne sledujte jeho obsah. Čerstvé vajcia majú menšiu vzduchovú bublinu a žĺtok je sotva viditeľný. Ak spozorujete tmavý a fľakatý žĺtok, je to jasný znak, že vajce už nie je vhodné na konzumáciu.
Rozbitie vajca na tanieri a čuchová skúška
Ak si stále nie ste istí, môžete vajce jednoducho rozbiť na tanieri. Sledujte, ako sa žĺtok a bielok správajú. Čerstvé vajcia si držia tvar a neroztekajú sa. Ak sa vajce po rozbití na tanieri rozleje a rozteká, pravdepodobne už nie je čerstvé. V prípade pochybností vždy dôverujte svojmu nosu – pokazené vajce má silný, nepríjemný zápach.
V skratke: Na overenie čerstvosti vajec existuje niekoľko jednoduchých metód. Skúste ponoriť vajce do vody – ak sa vznáša, je staré. Test svetlom vám umožní vidieť vnútro vajca a jeho stav. Ak je vajce tmavé a škvrnité, radšej ho nekonzumujte. Nakoniec, rozbitie vajca na tanieri a kontrola jeho tvaru vám tiež pomôžu odhaliť jeho čerstvosť. Nezabudnite, pokazené vajce sa často prejaví nepríjemným zápachom.