Najrýchlejší spôsob lúpania cesnaku, ktorý skoro nikto nevie

cesnak
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Cesnak je veľmi aromatická a zároveň zdravá zelenina, ktorá patrí do českej i zahraničnej kuchyne. Mnohí z nás však budú súhlasiť s tým, že strúčiky cesnaku je ťažké a časovo náročné olúpať. Skúste ich nabudúce olúpať bez noža.

Teraz nemáme na mysli rozdrvenie strúčiku plochou čepeľou noža. Hoci je to rýchly spôsob lúpania cesnaku, môžete to ľahko urobiť aj iným spôsobom. Český cesnak je obalený tvrdšou šupkou ako čínsky cesnak. Navyše má viac živín, prospešných látok a chuti. Pevnosť šupky sa tiež líši od odrody k odrode. Lúpanie cesnaku nie je obľúbená práca, najmä ak ho potrebujete viac. Máme však niekoľko osvedčených nápadov, vďaka ktorým bude lúpanie cesnaku rýchlejšie a príjemnejšie.

Ako olúpať cesnak bez noža

Ak nechcete porušiť štruktúru cesnaku alebo nemáte veľký nôž, vyskúšajte našu metódu. Ak je palička naozaj dobre vysušená a strúčiky sa už oddeľujú, tenké suché šupky ľahko očistíte pomocou pohára, dvoch misiek alebo plastovej škatuľky. Ak sú strúčiky stále posadené tesne vedľa seba, skúste použiť mikrovlnnú rúru.

Lúpanie cesnaku pomocou nádob

Na lúpanie cesnaku odporúčame použiť plastovú škatuľu s vekom alebo uzatvárateľnú nádobu. Ak ho nemáte, vezmite si napríklad dve misky z nehrdzavejúcej ocele s rovnakým priemerom, ktoré môžete pohodlne držať pri sebe. Do misky vložte celý centimeter dobre vysušeného cesnaku alebo strúčiky a dúhovou miskou ju zakryte dnom nahor. Misky držte pevne pri sebe a niekoľko sekúnd nimi silno potriasajte. Hlavička cesnaku sa otlačí o steny vo vnútri a keď misku alebo veko odklopíte, strúčiky sa uvoľnia od paličky a šupky. Strúčiky sa potom dajú ľahko očistiť.

Lúpanie cesnaku v mikrovlnnej rúre

Ak sú strúčiky stále posadené tesne vedľa seba, vložte ich do mikrovlnnej rúry. Paličku so strúčikmi však vložte do mikrovlnnej rúry už rozdelenú a zapnite ju na 20 sekúnd na najvyšší výkon. Po vytiahnutí strúčikov ich stačí trieť v rukách, aby sa uvoľnila šupka a aby ľahko odpadli. Je to rýchle a veľmi jednoduché.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *