Pre mnohých z nás je pitie kávy vítanou oázou pokoja v hektickom dni. Hneď po obede si doprajeme súkromný kúsok neba, keď s chuťou čucháme lahodný nápoj. Tesne po hlavnom jedle by sme si však mali pitie kávy rovno zakázať. Prečo?
Milovaná káva
Na kávový rituál nikdy nedáme dopustiť. Práve káva nám skrášľuje deň. Útočisko, ku ktorému smeruje naše úsilie v pracovnom procese. Aj keď si môžeme dať niekoľko lahodných kávových nápojov denne, predsa len by sme sa mali vyhnúť jej konzumácii hneď po obede.
Priamy vplyv na naše zdravie
Obľúbený nápoj si rozhodne nemusíme odopierať. Práve naopak. Je dokázané, že pitie kávy dokáže stimulovať organizmus a podporovať napríklad liečebné procesy. Všetko však treba správne načasovať. Rozhodne by sme si nemali dať kávu po hlavnom jedle. Kofeín obsiahnutý v káve priamo ovplyvňuje vstrebávanie cenného železa, ktoré potrebujeme.
Železo plní v našom tele dôležitú funkciu – okrem iného je zodpovedné za podporu tvorby zdravých červených krviniek, ktoré sa starajú o transport kyslíka v našom tele. A práve káva môže nepriaznivo ovplyvniť dôležité vstrebávanie železa.
Kávu pijeme radšej pred jedlom
Ak si dáte kávu počas obeda alebo hneď po ňom, táto kombinácia nie je ideálna. Vtedy totiž prebiehajú chemické reakcie medzi kofeínom a ostatnými zložkami potravy. Výsledok je často nelichotivý – kofeín negatívne ovplyvní vstrebávanie železa, ktoré naše telo potrebuje na optimálne fungovanie. Samozrejme, je v poriadku, ak si raz za čas dáte po obede kávu. Horšia situácia nastáva, keď je tento zvyk vaším denným chlebom. Preto je lepšie dopriať si kávu hodinu pred jedlom.
Aby ste sa vyhli negatívnym účinkom kofeínu na vstrebávanie železa v tele, odporúča sa konzumovať kávu dve až tri hodiny po tom, ako ste s chuťou zjedli hlavné jedlo dňa.