Cesnak je veľmi aromatická a zároveň zdravá zelenina, ktorá patrí do českej i zahraničnej kuchyne. Mnohí z nás však budú súhlasiť s tým, že strúčiky cesnaku je ťažké a časovo náročné olúpať. Skúste ich nabudúce olúpať bez noža.
Teraz nemáme na mysli rozdrvenie strúčiku plochou čepeľou noža. Hoci je to rýchly spôsob lúpania cesnaku, môžete to ľahko urobiť aj iným spôsobom. Český cesnak je obalený tvrdšou šupkou ako čínsky cesnak. Navyše má viac živín, prospešných látok a chuti. Pevnosť šupky sa tiež líši od odrody k odrode. Lúpanie cesnaku nie je obľúbená práca, najmä ak ho potrebujete viac. Máme však niekoľko osvedčených nápadov, vďaka ktorým bude lúpanie cesnaku rýchlejšie a príjemnejšie.
Ako olúpať cesnak bez noža
Ak nechcete porušiť štruktúru cesnaku alebo nemáte veľký nôž, vyskúšajte našu metódu. Ak je palička naozaj dobre vysušená a strúčiky sa už oddeľujú, tenké suché šupky ľahko očistíte pomocou pohára, dvoch misiek alebo plastovej škatuľky. Ak sú strúčiky stále posadené tesne vedľa seba, skúste použiť mikrovlnnú rúru.
Lúpanie cesnaku pomocou nádob
Na lúpanie cesnaku odporúčame použiť plastovú škatuľu s vekom alebo uzatvárateľnú nádobu. Ak ho nemáte, vezmite si napríklad dve misky z nehrdzavejúcej ocele s rovnakým priemerom, ktoré môžete pohodlne držať pri sebe. Do misky vložte celý centimeter dobre vysušeného cesnaku alebo strúčiky a dúhovou miskou ju zakryte dnom nahor. Misky držte pevne pri sebe a niekoľko sekúnd nimi silno potriasajte. Hlavička cesnaku sa otlačí o steny vo vnútri a keď misku alebo veko odklopíte, strúčiky sa uvoľnia od paličky a šupky. Strúčiky sa potom dajú ľahko očistiť.
Lúpanie cesnaku v mikrovlnnej rúre
Ak sú strúčiky stále posadené tesne vedľa seba, vložte ich do mikrovlnnej rúry. Paličku so strúčikmi však vložte do mikrovlnnej rúry už rozdelenú a zapnite ju na 20 sekúnd na najvyšší výkon. Po vytiahnutí strúčikov ich stačí trieť v rukách, aby sa uvoľnila šupka a aby ľahko odpadli. Je to rýchle a veľmi jednoduché.