Najzdravší nápoj na svete si vyrobíte na Slovensku za 1 euro

ajran
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ajran, tradičný turecký nápoj, sa teší rastúcej obľube aj v našich končinách. Prečo je tento mliečny nápoj taký výnimočný? Jeho zdravotné benefity a nízky obsah kalórií ho robia ideálnym pre tých, ktorí dbajú na zdravý životný štýl.

Rýchla príprava, skvelá chuť

Ajran si môžete pripraviť doma behom niekoľkých sekúnd. Na základný recept potrebujete iba dve suroviny – prírodný jogurt a vodu. Tento nápoj je ideálny pre milovníkov mliečnych výrobkov, ktorí ho môžu zaradiť do svojho každodenného jedálnička.

Pôvod a rozšírenie

Ajran pochádza z Turecka, no je obľúbený aj v iných krajinách Blízkeho východu a na Balkáne. V posledných rokoch si našiel cestu aj do domácností na Slovensku a v Poľsku. Jeho jemná, mierne kyslá a slaná chuť dokonale dopĺňa tradičné turecké jedlá, ako je kebab, ale výborne sa hodí aj k mladým zemiakom, pečivu alebo grilovaným pokrmom. V horúcich dňoch poskytuje príjemné osvieženie.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Obrovské prepúšťanie na Slovensku. Stovky rodín prídu o príjem

Zdravotné výhody ajranu

Ajran je nielen osviežujúci, ale má aj mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Obsahuje vitamíny A, D, B, živé bakteriálne kultúry, vápnik, sodík a bielkoviny, čo prispieva k posilneniu imunity, zlepšeniu trávenia a ochrane pred rôznymi tráviacimi ťažkosťami. Taktiež podporuje kardiovaskulárny systém, znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu, čím pomáha predchádzať ochoreniam srdca a ciev. Navyše, nízky obsah kalórií z neho robí vhodnú voľbu pre tých, ktorí si strážia hmotnosť.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Predpoveď počasia na utorok, 23. septembra 2025

Ako si pripraviť ajran?

Na prípravu základného ajranu potrebujete prírodný jogurt (ideálne gréckeho alebo balkánskeho typu) a vodu. Jogurt zmiešajte s vodou v pomere 2:1 alebo 1:1 v závislosti od požadovanej konzistencie. Čím viac vody pridáte, tým redší a menej kalorický nápoj získate. Dôležité je, aby ste suroviny dobre premiešali, až kým sa na povrchu nevytvorí pena – to je znak, že je nápoj pripravený. Ajran sa podáva studený, takže ho odporúčame servírovať s ľadom alebo z dobre vychladených surovín.

Variácie a prísady

Ak chcete do ajranu vniesť trochu kreativity, môžete ho dochutiť rôznymi prísadami. Medzi najčastejšie patria soľ, citrónová alebo limetková šťava a lístky mäty. Tí, ktorí preferujú sladšie nápoje, môžu pridať sladidlo alebo ovocie, napríklad mango. Ak máte radi pikantné, vyskúšajte pridať korenie alebo cesnak. Je však dobré si uvedomiť, že tieto úpravy už presahujú tradičnú tureckú verziu ajranu.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Minimálne dôchodky na Slovensku porastú: Od januára 2026 prinesú vyššie životné minimum aj viac peňazí seniorom

Ajran je skvelým nápojom, ktorý si získa vaše chuťové poháriky aj srdce. Skúste ho pridať do svojho jedálnička a vychutnajte si nielen jeho chuť, ale aj zdravotné benefity, ktoré prináša.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *