Najzdravší nápoj na svete si vyrobíte na Slovensku za 1 euro

ajran
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Ajran, tradičný turecký nápoj, sa teší rastúcej obľube aj v našich končinách. Prečo je tento mliečny nápoj taký výnimočný? Jeho zdravotné benefity a nízky obsah kalórií ho robia ideálnym pre tých, ktorí dbajú na zdravý životný štýl.

Rýchla príprava, skvelá chuť

Ajran si môžete pripraviť doma behom niekoľkých sekúnd. Na základný recept potrebujete iba dve suroviny – prírodný jogurt a vodu. Tento nápoj je ideálny pre milovníkov mliečnych výrobkov, ktorí ho môžu zaradiť do svojho každodenného jedálnička.

Pôvod a rozšírenie

Ajran pochádza z Turecka, no je obľúbený aj v iných krajinách Blízkeho východu a na Balkáne. V posledných rokoch si našiel cestu aj do domácností na Slovensku a v Poľsku. Jeho jemná, mierne kyslá a slaná chuť dokonale dopĺňa tradičné turecké jedlá, ako je kebab, ale výborne sa hodí aj k mladým zemiakom, pečivu alebo grilovaným pokrmom. V horúcich dňoch poskytuje príjemné osvieženie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vodič vo Vigľaši vpálil rýchlosťou 150km/h do ženy. Jej telo letelo desiatky metrov a on ušiel

Zdravotné výhody ajranu

Ajran je nielen osviežujúci, ale má aj mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Obsahuje vitamíny A, D, B, živé bakteriálne kultúry, vápnik, sodík a bielkoviny, čo prispieva k posilneniu imunity, zlepšeniu trávenia a ochrane pred rôznymi tráviacimi ťažkosťami. Taktiež podporuje kardiovaskulárny systém, znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu, čím pomáha predchádzať ochoreniam srdca a ciev. Navyše, nízky obsah kalórií z neho robí vhodnú voľbu pre tých, ktorí si strážia hmotnosť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Pite vodu s týmto korením na lačno. Očistíte si telo od zápalov

Ako si pripraviť ajran?

Na prípravu základného ajranu potrebujete prírodný jogurt (ideálne gréckeho alebo balkánskeho typu) a vodu. Jogurt zmiešajte s vodou v pomere 2:1 alebo 1:1 v závislosti od požadovanej konzistencie. Čím viac vody pridáte, tým redší a menej kalorický nápoj získate. Dôležité je, aby ste suroviny dobre premiešali, až kým sa na povrchu nevytvorí pena – to je znak, že je nápoj pripravený. Ajran sa podáva studený, takže ho odporúčame servírovať s ľadom alebo z dobre vychladených surovín.

Variácie a prísady

Ak chcete do ajranu vniesť trochu kreativity, môžete ho dochutiť rôznymi prísadami. Medzi najčastejšie patria soľ, citrónová alebo limetková šťava a lístky mäty. Tí, ktorí preferujú sladšie nápoje, môžu pridať sladidlo alebo ovocie, napríklad mango. Ak máte radi pikantné, vyskúšajte pridať korenie alebo cesnak. Je však dobré si uvedomiť, že tieto úpravy už presahujú tradičnú tureckú verziu ajranu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Neuveríte, ale toto lacné riešenie udrží vašu toaletu žiarivo čistú – a určite ho máte doma

Ajran je skvelým nápojom, ktorý si získa vaše chuťové poháriky aj srdce. Skúste ho pridať do svojho jedálnička a vychutnajte si nielen jeho chuť, ale aj zdravotné benefity, ktoré prináša.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *