Nakrájajte citrón a dajte ho na panvicu. Ten výsledok je úžasný

1 10
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Hľadáte rýchly a nenáročný recept na domáci koláč? Skúste tento jemný citrónový koláč z kefíru, ktorý si zamilujete pre jeho sviežu chuť a vláčnosť.

1 10

Stačí vám pár surovín, ktoré bežne nájdete v chladničke, a o chvíľu máte na stole dezert ako z cukrárne.

Tento recept si obľúbite aj preto, že neobsahuje žiadne exotické či drahé prísady – všetko potrebné máte väčšinou doma. Výsledok vás prekvapí lahodnou chuťou, jemne kyslastým podtónom citróna a mäkkou konzistenciou vďaka kefíru.

Prečo vyskúšať citrónový koláč z kefíru?

Spojenie citrónovej sviežosti so sladkým, nadýchaným cestom vytvára dokonalý dezert na každú príležitosť. Kefír zabezpečí, že koláč ostane vláčny aj na druhý deň, pričom citrónová chuť príjemne osvieži a neprebíja sladkosť.

Ideálny je ako rýchly koláč ku káve, na oslavu alebo ako sladká desiata do práce či školy. Navyše, zvládne ho pripraviť aj úplný začiatočník.

Čo budete potrebovať?

Na citrónovú vrstvu:

  • 2 citróny
  • 20 g masla
  • 1,5 lyžice kryštálového cukru

Na cesto:

  • 2 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 200 ml kefíru
  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 10 g prášku do pečiva
  • práškový cukor na posypanie

Postup krok za krokom

1. Príprava citrónov: Citróny dôkladne umyte a nakrájajte na tenké plátky. Na panvici rozpustite maslo, pridajte citróny a posypte ich cukrom. Krátko ich poduste na miernom ohni, aby zmäkli a pustili šťavu. Odstavte bokom.

2. Príprava cesta: V mise vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej nadýchanej peny. Následne postupne pridajte olej a kefír. Preosejte múku s práškom do pečiva a všetko spolu premiešajte, kým nevznikne hladké, polotekuté cesto.

3. Pečenie: Cesto vlejte do formy vystlanej papierom na pečenie. Na povrch poukladajte pripravené citrónové plátky. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35 minút, kým koláč nie je zlatistý a na povrchu jemne prepečený.

4. Dokončenie: Po vychladnutí koláč posypte práškovým cukrom. Môžete podávať teplý alebo vychladený.

2 11
3 6

Tip na záver: Koláč chutí výborne aj na druhý deň

Vďaka kefíru ostáva koláč vláčny aj niekoľko hodín po upečení. Výborne sa hodí ako dezert ku káve, na výlet, do práce alebo ako sladká bodka po obede. Ak obľubujete menej sladké, osviežujúce dezerty, tento recept vás určite nesklame.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *