Ak máte doma veľmi zrelé banány, radšej si ich dobre prezrite. Existuje jeden faktor, ktorý ich robí nevhodnými na konzumáciu. Ak si ho všimnete, mali by ste ovocie nesentimentálne zlikvidovať. Tu je uvedené, na čo by ste si mali dať pozor.
Banány patria medzi obľúbené ovocie Slovákov. V priemere ich zjeme asi 5,5 kg ročne (viac zjeme len jabĺk). Asi každý milovník tohto ovocia vie, že je bezpečné ho jesť, aj keď je šupka pokrytá hnedými škvrnami. Málokto si však uvedomuje, že banány, ktoré dlho ležia, môžu byť napadnuté plesňami. Poradíme vám, kedy je lepšie ich nejesť.
Kedy je vhodné jesť banány?
Jedlé sú tak banány, ktoré nie sú veľmi zrelé a sú ešte zelenkavé, ako aj tie, ktorých šupka začala hnednúť. Tmavá farba sa objavuje, keď prebieha enzymatický proces. V dôsledku toho sa rozkladá chlorofyl. Objavujú sa však antioxidanty. Vďaka tejto zmene je ovocie mäkšie, sladšie a sýte. Neexistujú teda žiadne kontraindikácie pre jeho konzumáciu (pokiaľ nebojujete s cukrovkou – v takom prípade sú lepšou voľbou zelené banány, ktoré majú oveľa nižší glykemický index).
Kedy je lepšie banány vyhodiť?
Príliš dlhé skladovanie banánov môže spôsobiť, že ich dužina príliš zmäkne a stane sa dokonca kašovitou alebo zakalenou. V takejto situácii je lepšie sa ich zbaviť. Varovným signálom by mal byť aj nepríjemný zápach ovocia. Banány tiež nebudú vhodné na konzumáciu, ak sa na nich objaví pleseň. Jednoducho povedané, ak stav ovocia vyvoláva akékoľvek pochybnosti, radšej ho nejedzte, pretože by ste sa mohli otráviť.
Aj keď veľmi zrelý banán vyzerá na prvý pohľad v poriadku, mali by ste ho rozrezať a dobre si prezrieť dužinu. Stáva sa (síce zriedkavo, ale predsa), že ovocie je napadnuté plesňou druhu nigrospora. Tá spôsobuje tmavé škvrny na šupke plodu, ale v prípade banánov je ľahké si to pomýliť s prirodzeným procesom, ktorý prebieha v ovocí. Preto by ste mali venovať pozornosť iným prvkom. Pleseň nigrospóra spôsobuje červené sfarbenie semien. Ak pri rozkrojení ovocia vidíte začervenanie, mali by ste ho vyhodiť.
Pleseň nigrospora nie je pre zdravých ľudí veľmi nebezpečná. Je však škodlivá pre ľudí s oslabeným imunitným systémom. V ich prípade môže konzumácia infikovaného ovocia viesť k príznakom, ako sú horúčka a žalúdočné problémy. Tie sa ľahko zamenia za bežnú otravu jedlom. V extrémnych prípadoch môže huba spôsobiť aj dýchacie problémy.