parky
Slovensko

Takto sa varia párky, aby nepraskali. Slováci to stále nevedia správne

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Zdá sa, že párky dokáže pripraviť aj dieťa. Nič nemôže byť ďalej od pravdy! Hoci sa to považuje za jednoduchú úlohu, mnohí ľudia robia chyby, ktoré vedú k tomu, že klobásy praskajú, strácajú chuť alebo sa z nich dokonca uvoľňujú škodlivé látky. Poradíme vám, ako tomu môžete predísť.

Párky sa považujú za pomerne zlú voľbu potravín, ale ak dobre hľadáte, môžete nájsť výrobky s pomerne slušným zložením, bez zlepšovadiel alebo škodlivých konzervačných látok. Čítanie zloženia je však nanič, ak klobásy pripravujete nesprávne. Stačí jedna chyba, aby sa zmenili na jed alebo úplne stratili chuť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Rodiny môžu získať príspevok od Sociálnej poisťovne. Potrebné je len vyplniť formulár

Ktoré párky by ste si mali vybrať?

Skôr ako vám vysvetlíme, ako by ste mali pripravovať párky, aby boli chutné a neohrozovali vaše zdravie, máme pre vás niekoľko tipov, ktoré párky budú tou najzdravšou voľbou. V prvom rade venujte pozornosť obsahu mäsa.

Mal by byť čo najvyšší (ideál je, samozrejme, 100 %). Nekupujte výrobky, ktoré obsahujú hydinové a bravčové kože, ako aj mechanicky separované mäso (MSM). Nie je to nič iné ako chrupavky, kože a šľachy, a teda „nečisté“ mäso. Vyhýbajte sa aj údeninám, ktoré majú v zložení dusitan sodný a glutaman sodný. Venujte pozornosť množstvu soli – čím menej, tým lepšie.

Ako pripravujete párky?

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Češka ukázala, prečo si dáva sáčok na metlu pri zametaní

Párky by ste nemali vkladať do vody hneď po vybratí z chladničky. Najlepšie je vybrať ich o 20-30 minút skôr, aby sa trochu zohriali. Budú tak chutnejšie a zabráni sa ich praskaniu. Ak ste si kúpili párky v prírodnom trojobale, nemusíte ich lúpať. Ak ste si vybrali tie vo fóliovom obale, mali by ste túto ochranu odstrániť ešte pred vhodením párkov do hrnca.

Ak chcete párky ohriať, nemali by ste ich vkladať do studenej vody. Čím dlhšie sú ponorené, tým menej chuti si zachovajú, preto je lepšie vložiť ich do vody, ktorá bola vopred ohriata. To však neznamená, že by ste ich mali vkladať do vriacej vody.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Povodeň zasiahla osadu na Slovensku. Voda brala všetko, zanechala spúšť

To môže spôsobiť, že párky popraskajú. Okrem toho, ak ste si kúpili párky obsahujúce dusitan sodný, pri vystavení vriacej vode sa začnú uvoľňovať nitrozamíny, ktoré môžu byť vo veľkých množstvách karcinogénne.

Oveľa lepším riešením je uvariť vodu a vypnúť plyn pod hrncom. Po chvíli do nej jednoducho vložte párky. Nezabudnite ich však vo vode držať maximálne päť minút (sedem v prípade kordíkov, ktoré sú o niečo hustejšie). Takto sa zohrejú, ale nestratia svoju chuť. Ak chcete zvýrazniť chuť mäsa, môžete vodu vopred osoliť, alebo do nej pridať trochu nového korenia.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

One Reply to “Takto sa varia párky, aby nepraskali. Slováci to stále nevedia správne”

  1. A keď prasknú, čo tak strašné sa stane?? Ak párky pri varení neprasknú tak prasknú chvíľu po varení – keď ich vložíme do ust a prehryzneme.
    Sa čudujem ako rýchlo sa ľudia nechajú blbosťou zmanipulovať …..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *