Zdá sa, že párky dokáže pripraviť aj dieťa. Nič nemôže byť ďalej od pravdy! Hoci sa to považuje za jednoduchú úlohu, mnohí ľudia robia chyby, ktoré vedú k tomu, že klobásy praskajú, strácajú chuť alebo sa z nich dokonca uvoľňujú škodlivé látky. Poradíme vám, ako tomu môžete predísť.
Párky sa považujú za pomerne zlú voľbu potravín, ale ak dobre hľadáte, môžete nájsť výrobky s pomerne slušným zložením, bez zlepšovadiel alebo škodlivých konzervačných látok. Čítanie zloženia je však nanič, ak klobásy pripravujete nesprávne. Stačí jedna chyba, aby sa zmenili na jed alebo úplne stratili chuť.
Ktoré párky by ste si mali vybrať?
Skôr ako vám vysvetlíme, ako by ste mali pripravovať párky, aby boli chutné a neohrozovali vaše zdravie, máme pre vás niekoľko tipov, ktoré párky budú tou najzdravšou voľbou. V prvom rade venujte pozornosť obsahu mäsa.
Mal by byť čo najvyšší (ideál je, samozrejme, 100 %). Nekupujte výrobky, ktoré obsahujú hydinové a bravčové kože, ako aj mechanicky separované mäso (MSM). Nie je to nič iné ako chrupavky, kože a šľachy, a teda „nečisté“ mäso. Vyhýbajte sa aj údeninám, ktoré majú v zložení dusitan sodný a glutaman sodný. Venujte pozornosť množstvu soli – čím menej, tým lepšie.
Ako pripravujete párky?
Párky by ste nemali vkladať do vody hneď po vybratí z chladničky. Najlepšie je vybrať ich o 20-30 minút skôr, aby sa trochu zohriali. Budú tak chutnejšie a zabráni sa ich praskaniu. Ak ste si kúpili párky v prírodnom trojobale, nemusíte ich lúpať. Ak ste si vybrali tie vo fóliovom obale, mali by ste túto ochranu odstrániť ešte pred vhodením párkov do hrnca.
Ak chcete párky ohriať, nemali by ste ich vkladať do studenej vody. Čím dlhšie sú ponorené, tým menej chuti si zachovajú, preto je lepšie vložiť ich do vody, ktorá bola vopred ohriata. To však neznamená, že by ste ich mali vkladať do vriacej vody.
To môže spôsobiť, že párky popraskajú. Okrem toho, ak ste si kúpili párky obsahujúce dusitan sodný, pri vystavení vriacej vode sa začnú uvoľňovať nitrozamíny, ktoré môžu byť vo veľkých množstvách karcinogénne.
Oveľa lepším riešením je uvariť vodu a vypnúť plyn pod hrncom. Po chvíli do nej jednoducho vložte párky. Nezabudnite ich však vo vode držať maximálne päť minút (sedem v prípade kordíkov, ktoré sú o niečo hustejšie). Takto sa zohrejú, ale nestratia svoju chuť. Ak chcete zvýrazniť chuť mäsa, môžete vodu vopred osoliť, alebo do nej pridať trochu nového korenia.
A keď prasknú, čo tak strašné sa stane?? Ak párky pri varení neprasknú tak prasknú chvíľu po varení – keď ich vložíme do ust a prehryzneme.
Sa čudujem ako rýchlo sa ľudia nechajú blbosťou zmanipulovať …..