Nasypte si ich do jogurtu. Vyčistia vám črevá a rozbehajú trávenie

jogurt
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Otruby sú často prehliadanou, no mimoriadne výživnou súčasťou obilných zŕn. Vďaka vysokému obsahu vlákniny, vitamínov a minerálov pomáhajú nielen pri chudnutí, ale aj pri prevencii civilizačných ochorení. Prečítajte si, ktoré otruby sú najzdravšie, ako ich zaradiť do jedálnička a prečo ich konzumovať radšej ráno než večer.

jogurt

Skrytý poklad z mlyna: Prečo by ste otruby nemali ignorovať

Otruby vznikajú ako vedľajší produkt pri mletí obilnín, no v skutočnosti ide o nutričný poklad. Tvoria ich najmä vonkajšie vrstvy zrna, ktoré sú bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, minerály a antioxidanty. Práve tieto časti majú mimoriadny vplyv na zdravie čriev, hladinu cholesterolu aj celkovú vitalitu organizmu.

Ovsené otruby vedú: Čo z nich robí výnimočný výživový doplnok?

Zo všetkých druhov otrúb vynikajú práve ovsené – najmä vďaka obsahu beta-glukánov, teda špeciálneho typu rozpustnej vlákniny. Výskumy potvrdzujú, že beta-glukány prispievajú k zníženiu vstrebávania cholesterolu a môžu pomôcť znížiť riziko aterosklerózy. Okrem toho obsahujú aj nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre srdcovo-cievny systém.

ovsene otruby

Účinky otrúb: Črevná očista, sýtosť aj prevencia zápchy

Pravidelná konzumácia otrúb má viacero zdravotných výhod:

  • Podporuje trávenie: Vláknina zlepšuje peristaltiku a zabraňuje zápche.
  • Zvyšuje sýtosť: Otruby zasýtia na dlhší čas, čím pomáhajú regulovať príjem kalórií.
  • Znižuje cholesterol: Beta-glukány viažu cholesterol v črevách a obmedzujú jeho vstrebávanie.
  • Dodávajú živiny: Obsahujú vitamíny A, E, K, B-komplex a minerály ako horčík, železo, fosfor či vápnik.

Ako otruby zaradiť do jedálnička bez rizika

Otruby sú mimoriadne všestranné. Môžete ich primiešať do:

  • jogurtu alebo mlieka,
  • ovsených kaší,
  • smoothies,
  • cesta na chlieb či koláče.

Dajú sa konzumovať aj surové, no odporúča sa ich predtým aspoň namočiť vo vode na 10 minút. Po ich konzumácii je dôležité zapiť ich dostatočným množstvom vody, aby sa predišlo zažívacím ťažkostiam. Optimálne množstvo je 1–3 polievkové lyžice denne.

Kedy je najvhodnejší čas na konzumáciu otrúb?

Najlepší čas na konzumáciu otrúb je ráno – zasýtia vás a pomôžu udržať stabilnú hladinu energie počas dňa. Vyhnite sa ich užívaniu v kombinácii s liekmi – môžu totiž narušiť ich vstrebávanie. Osoby trpiace anémiou, tráviacimi ťažkosťami alebo ochoreniami močového traktu by sa mali o konzumácii otrúb poradiť s lekárom.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *