Nejedzte túto tekvicu, je jedovatá. Podľa tohto ju spoznáte

tekvica jedovata
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Jesenné trhy a záhrady hýria oranžovou farbou. Tekvica sa právom považuje za symbol jesene aj za jednu z najzdravších plodín sezóny. Je základom polievok, koláčov či pyré a mnohí ju vnímajú ako superpotravinu plnú vitamínov. Napriek tomu odborníci varujú – aj toto obľúbené sezónne jedlo môže v určitých prípadoch predstavovať vážne riziko.

tekvica jedovata

Prečo je tekvica taká cenná?

Tekvica je výživová pokladnica. Obsahuje vitamíny A, C, E a celé spektrum vitamínov skupiny B vrátane kyseliny listovej. Je bohatá na zinok, draslík, vápnik, vlákninu aj nenasýtené mastné kyseliny. Vďaka tomu podporuje imunitu, posilňuje kosti, prospieva tráveniu a priaznivo pôsobí na srdcovo-cievny systém. Navyše má jemnú, mierne orieškovú chuť a je ľahko stráviteľná.

Kedy sa mení na nebezpečenstvo?

Nie všetky druhy tekvíc sú vhodné na konzumáciu. Ak má dužina alebo semienka horkastú príchuť, ide o varovný signál. Horkosť spôsobuje kukurbitacín – prirodzený obranný mechanizmus rastlín z čeľade tekvicovitých.

Táto toxická látka sa bežne nachádza v divých druhoch, no môže sa objaviť aj v tekviciach určených na jedenie. Najčastejšie k tomu dochádza počas suchých období alebo ak plody vyrastú z necertifikovaných semien. Dôležité je vedieť, že varenie, pečenie či dusenie toxín neodstraňuje – riziko zostáva.

Ako vyzerá otrava kukurbitacínom?

Takzvaný „syndróm tekvice“ je síce zriedkavý, no môže byť vážny. Príznaky nastupujú rýchlo: prudké vracanie, silná hnačka a kŕčovité bolesti brucha. Tieto prejavy môžu viesť k dehydratácii a poruchám elektrolytovej rovnováhy. V ťažších prípadoch sa zaznamenalo aj vypadávanie vlasov či dokonca úmrtia pri oneskorenej lekárskej pomoci. Ak sa stav nezlepšuje, je nutná hospitalizácia, ktorá môže zahŕňať výplach žalúdka a podanie infúzií.

Ako sa chrániť pred rizikom?

Najjednoduchším spôsobom prevencie je ochutnať malý kúsok surovej dužiny ešte pred varením. Ak cítiš horkosť, potravinu okamžite vyhoď – aj keď je už tepelne upravená. Spoľahlivejšie je kupovať plody od overených pestovateľov a vyhýbať sa dekoratívnym odrodám či neoznačeným sadeniciam.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *