Gruzínska tradícia pitia kávy prekvapuje netradičným prídavkom – cesnakom. V meste Batumi sa rozvinula zaujímavá a chuťovo originálna verzia tohto populárneho nápoja, ktorú miestni obyvatelia považujú nielen za pochúťku, ale aj za elixír zdravia a dlhovekosti. Vďaka nečakanému spojeniu cesnaku a kávy vzniká nápoj s intenzívnou arómou a korenistou chuťou, ktorý si nachádza čoraz viac priaznivcov aj mimo hraníc Gruzínska.
Káva s cesnakom? V Batumi bežná vec
Hoci sa spojenie silnej kávy a aromatického cesnaku môže zdať nezvyčajné, v Gruzínsku ide o stáročiami overenú kombináciu. Batumská káva je dôkazom toho, ako tradičné suroviny možno využiť inovatívnym spôsobom. Kávové zrná sa spolu s cesnakom opražia na panvici, čím sa uvoľní ich aróma a vytvorí sa unikátna chuťová paleta.
Cesnak, známy svojimi antioxidačnými a imunostimulačnými vlastnosťami, dodáva nápoju nielen zaujímavý charakter, ale aj zdravotný rozmer. Mnohí miestni veria, že pravidelné pitie batumskej kávy prispieva k dlhovekosti, vitalite a odolnosti voči prechladnutiu – obzvlášť počas chladných mesiacov.
Tradičný recept na batumskú kávu
Ak by ste si chceli pripraviť tento nezvyčajný nápoj doma, nepotrebujete nič zložité – postačia vám základné ingrediencie a chvíľa času.
Postup:
- Na suchú panvicu dajte 2 lyžičky celých kávových zŕn a 1 neolúpaný strúčik cesnaku. Na miernom ohni ich opražte, kým cesnak nezhnedne a nezačne uvoľňovať jemnú vôňu – mal by byť zlatistý a „maslový“.
- Zrná spolu s cesnakom zomeľte na jemný prášok.
- Pripravenú zmes vložte do tradičnej džezvy (alebo inej malej kanvičky).
- Zalejte vodou, podľa chuti pridajte cukor a zohrievajte, kým sa na povrchu neobjaví pena.
- Kávu premiešajte, nechajte ešte raz vytvoriť penu, potom zložte z plameňa.
- Nalejte do šálok a podávajte.
Výsledkom je nápoj s bohatou vôňou a hlbokou chuťou, ktorá vás príjemne zahreje a možno aj prekvapí svojím účinkom.
Kulinárske dedičstvo s moderným presahom
Batumska káva sa stáva čoraz populárnejšou medzi milovníkmi alternatívnych kávových receptov a zároveň slúži ako príklad toho, ako kultúrne tradície možno uchovávať a prezentovať aj v modernom svete. V spojení s rastúcim záujmom o zdravý životný štýl a prirodzené prostriedky na podporu imunity sa táto gruzínska špecialita dostáva do povedomia širokého publika.