Nenapadlo by vás, dať si cesnak do kávy? Je to tajomstvo dlhého života

kava 3
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Gruzínska tradícia pitia kávy prekvapuje netradičným prídavkom – cesnakom. V meste Batumi sa rozvinula zaujímavá a chuťovo originálna verzia tohto populárneho nápoja, ktorú miestni obyvatelia považujú nielen za pochúťku, ale aj za elixír zdravia a dlhovekosti. Vďaka nečakanému spojeniu cesnaku a kávy vzniká nápoj s intenzívnou arómou a korenistou chuťou, ktorý si nachádza čoraz viac priaznivcov aj mimo hraníc Gruzínska.

Káva s cesnakom? V Batumi bežná vec

Hoci sa spojenie silnej kávy a aromatického cesnaku môže zdať nezvyčajné, v Gruzínsku ide o stáročiami overenú kombináciu. Batumská káva je dôkazom toho, ako tradičné suroviny možno využiť inovatívnym spôsobom. Kávové zrná sa spolu s cesnakom opražia na panvici, čím sa uvoľní ich aróma a vytvorí sa unikátna chuťová paleta.

Cesnak, známy svojimi antioxidačnými a imunostimulačnými vlastnosťami, dodáva nápoju nielen zaujímavý charakter, ale aj zdravotný rozmer. Mnohí miestni veria, že pravidelné pitie batumskej kávy prispieva k dlhovekosti, vitalite a odolnosti voči prechladnutiu – obzvlášť počas chladných mesiacov.

Tradičný recept na batumskú kávu

Ak by ste si chceli pripraviť tento nezvyčajný nápoj doma, nepotrebujete nič zložité – postačia vám základné ingrediencie a chvíľa času.

Postup:

  1. Na suchú panvicu dajte 2 lyžičky celých kávových zŕn a 1 neolúpaný strúčik cesnaku. Na miernom ohni ich opražte, kým cesnak nezhnedne a nezačne uvoľňovať jemnú vôňu – mal by byť zlatistý a „maslový“.
  2. Zrná spolu s cesnakom zomeľte na jemný prášok.
  3. Pripravenú zmes vložte do tradičnej džezvy (alebo inej malej kanvičky).
  4. Zalejte vodou, podľa chuti pridajte cukor a zohrievajte, kým sa na povrchu neobjaví pena.
  5. Kávu premiešajte, nechajte ešte raz vytvoriť penu, potom zložte z plameňa.
  6. Nalejte do šálok a podávajte.

Výsledkom je nápoj s bohatou vôňou a hlbokou chuťou, ktorá vás príjemne zahreje a možno aj prekvapí svojím účinkom.

Kulinárske dedičstvo s moderným presahom

Batumska káva sa stáva čoraz populárnejšou medzi milovníkmi alternatívnych kávových receptov a zároveň slúži ako príklad toho, ako kultúrne tradície možno uchovávať a prezentovať aj v modernom svete. V spojení s rastúcim záujmom o zdravý životný štýl a prirodzené prostriedky na podporu imunity sa táto gruzínska špecialita dostáva do povedomia širokého publika.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *