Nenapadlo by vás, že na týchto miestach v kuchyni je najviac baktérii

kuchyna

Pre väčšinu z nás je miestom s najväčším výskytom baktérií v domácnosti kúpeľňa. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Podľa odborníkov je práve kuchyňa najväčšou živnou pôdou pre rôzne mikroorganizmy. Určili predmety, ktoré by sa mali čistiť najčastejšie.

Baktérie sú medzi nami. A nie je na tom nič zvláštne. Väčšina z nich je pre človeka úplne neškodná. Existujú však niektoré baktérie, ktoré po vniknutí do nášho tela môžu spôsobiť zhoršenie zdravotného stavu alebo dokonca rôzne ochorenia. Jednou z takýchto baktérií je Escherichia coli. Spôsobuje ťažké otravy jedlom, ktoré sa vyznačujú prudkou hnačkou a bolesťami brucha. Často ju sprevádza aj nevoľnosť, zvracanie, slabosť a nechutenstvo. Ďalšími nebezpečnými mikroorganizmami, ktoré môžu číhať v našej kuchyni, sú napríklad Campylobacter alebo Salmonella. Tieto baktérie sa môžu usadiť na kuchynských pracovných doskách alebo nožoch. Stačí, ak nakrájame surové mäso a potom tú istú dosku alebo nôž použijeme na iné výrobky.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Toto je potrebné urobiť vo februári s hortenziami a celým záhonom

Čistite kávovar

Mnohých to možno prekvapí, ale podľa odborníkov je veľmi veľkou živnou pôdou pre baktérie v kuchyni zvyčajne kávovar. Tento spotrebič môže byť ideálnym miestom pre rôzne plesne a kvasinky. Dôvodom je vlhkosť v nádržke na vodu. To je, bohužiaľ, ideálne prostredie pre rast baktérií. Preto sa odporúča tento spotrebič pravidelne čistiť. V ideálnom prípade by to malo byť každý týždeň. Netreba zabúdať ani na používanie špeciálnych čistiacich prostriedkov na nádrž. Je to dobrý spôsob, ako udržať kávovar v čistote.

Venujte pozornosť svojim doskám na krájanie

Nie každý si to uvedomuje, ale kuchynské dosky môžu obsahovať až 200-krát viac fekálnych baktérií ako toaleta. Na doskách na krájanie sa veľmi často usadzujú nebezpečné baktérie, ako napríklad E. cola, Salmonella alebo Campylobacter. Ak chcete dosky účinne vyčistiť, musíte ich decentne vydrhnúť horúcou vodou a prostriedkom na umývanie riadu. Na umývanie dosiek môžete použiť aj osvedčené dezinfekčné prostriedky. Dobrou voľbou je použitie bieleho octu alebo výrobkov vhodných na potraviny.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Výrobcovia potravín vedia ako na Slovákov, aby zarobili ešte viac. Na toto si dajte pozor

Fľaša na opakované použitie

V duchu myšlienky nulového odpadu sa v poslednom čase stali veľmi populárnymi opakovane použiteľné fľaše. Vedci však varujú, že môžu obsahovať až 40 000-krát viac baktérií ako záchodová doska. Podľa štúdie len 1/4 majiteľov jednorazových fliaš ich pravidelne čistí. Takmer 20 % priznáva, že tak robí len niekoľkokrát za mesiac. To je mimoriadne znepokojujúce, pretože v takýchto fľašiach sa môžu hromadiť škodlivé baktérie a plesne. Odborníci vyzývajú používateľov fliaš, aby ich pravidelne čistili teplou vodou a čistiacim prostriedkom. Z času na čas je tiež dobré namočiť ich do roztoku octu a vody.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *