Nepotrebujete kominára. Vyčistite si komín a nemusíte ísť ani na strechu

komin
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vykurovacia sezóna je v plnom prúde a z mnohých komínov sa valí sivý dym. Pred zapálením sporáka sa však oplatí venovať pozornosť priechodnosti komína, čo je na jeseň a v zime mimoriadne dôležité.

Každý sa snaží vykurovať svoj domov rôznymi spôsobmi, ale často to nie je také jednoduché. Zvyčajne je najväčším strašiakom komín, ktorý musí fungovať bezchybne. V komíne sa však často hromadia sadze a iné nečistoty, čo predstavuje skutočné nebezpečenstvo požiaru. Preto je dobré pravidelne kontrolovať jeho priechodnosť a využívať služby kominára. Ukazuje sa však, že komín je možné ľahko vyčistiť aj svojpomocne.

Ako zistíte, či je komín upchatý?

Mnohí si komín sami nečistia a radšej túto úlohu prenechajú odborníkom. Problém však často narastá rovnako rýchlo ako nečistoty, ktoré sa v ňom hromadia. Prvým znakom toho, že komín nefunguje dobre, je spätný tok spalín a obrovský dym v sporáku.

Vtedy sa oplatí konať okamžite, pretože problém ešte nie je príliš veľký. V dôsledku toho ušetríte na účtoch a nervoch a váš kotol bude správne fungovať. Čistenie komína by malo byť pravidelné a stačí raz za tri mesiace.

Ako si vyčistíte komín sami?

Pri tomto spôsobe nechodíte na strechu a po varení necháte jednu vec – zemiakové šupky. Hoci sa metóda zdá byť zvláštna, dokáže zázraky a odstráni prvú vrstvu sadzí rastúcich v komíne. Šupky nechajte doma po dobu 48 hodín, aby zostali suché. Až potom ich vhoďte do pece a urobia svoju prácu.

Dôležité je si uvedomiť, že ide len o ad hoc metódu riešenia upchatého komína. Nenahradí odborné čistenie, ktoré je jediným spôsobom, ako zaručiť bezpečnosť nášho domova a rodiny. Preto si raz za 3 mesiace objednajme návštevu kominára, ktorý skontroluje priechodnosť komína, a vydýchneme si.

Ako vznikajú sadze v komíne?

Určite sa už každý z nás zamýšľal nad tým, odkiaľ sa tento problém berie. Ukázalo sa, že existuje niekoľko faktorov, ktoré prispievajú k jej vzniku. Prvým „kardinálnym hriechom“ je príliš nízka teplota spaľovania a ďalším faktorom je zlá kvalita materiálu, ktorý používame na spaľovanie.

Nezanedbateľné je aj zle vysušené alebo mokré drevo, zakrytie žeravých uhlíkov surovinou, ako aj molitanizácia paliva v dôsledku príliš malého množstva vzduchu v sporáku. Stáva sa tiež, že veľkosť kotla nie je prispôsobená ploche domu, takže sa v komíne hromadia tieto problematické sadze.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *