Zvykli sme si lúpať a škrabať väčšinu ovocia a zeleniny, hoci práve šupky často obsahujú najväčšie množstvo vitamínov a látok prospešných pre naše telo. Mnohé druhy ovocia a zeleniny sa dajú konzumovať aj so šupkou, ale ak ste ich už ošúpali, mali by ste vedieť, ako ich využiť aj iným spôsobom.
Prečo sa uhorka lúpe?
Existuje niekoľko dôvodov, prečo ľudia lúpajú ovocie a zeleninu, ktoré sú jedlé. V súčasnej dobe je asi najvážnejší ten, že sa bojíme, že šupka je nasiaknutá chemickými postrekmi alebo že zelenina leží v sklade. To je, samozrejme, rozumný dôvod, a ak nepoznáte zdroj zeleniny, napríklad uhorky, je asi najlepšie zbaviť sa šupky.
Ďalším dôvodom na oškrabanie zeleniny môže byť to, že ju pripravujete pre niekoho, komu sa šupka ťažko hrýzla alebo prehĺtal, alebo ju jednoducho nemá rád.
Uhorkové šupky vás ochránia pred mravcami
Po oškrabaní uhorky si nechajte šupky k dispozícii. V lete ich možno budete chcieť umiestniť na miesta, kde sa mravce môžu dostať do vášho domu – uhorkové šupky sú pre mravce horké a odradia ich.
Môžete ich tiež hodiť do záhonov alebo kvetináčov – šupky sa tam rozložia a pôda a vaše rastliny z nich stále získajú užitočné živiny.
Zjemnite si pokožku uhorkovými šupkami
Určite ste už aspoň raz v živote vyskúšali zvlhčiť si pokožku plátkami uhoriek. Môžete dokonca použiť aj prebytočné šupky, ktoré by ste inak vyhodili. Samozrejme, mali by ste sa uistiť, že uhorky neboli postriekané žiadnymi chemikáliami – vaša pokožka by na ne mohla mať alergickú reakciu.
Osviežte si vodu uhorkovými šupkami
Do džbánu s vodou môžete pridať aj neošetrené a dobre umyté uhorkové šupky, aby ste získali osviežujúci nápoj. Prihoďte niekoľko plátkov citróna alebo iných citrusov a máte príjemný letný nápoj.