Odborníci na výživu tvrdia, že spotreba tohto mäsa by mala byť oveľa vyššia. Napriek tomu Slováci stále radšej vsádzajú na kuracie alebo červené mäso plné nasýtených mastných kyselín.
Chov moriaka – teda hrdinu tohto článku – je oveľa náročnejší ako masová produkcia kurčaťa. Tieto svojrázne vtáky majú svoje vlastné požiadavky, dlhší čas rastu a sú citlivejšie; na druhej strane konečný produkt závisí od prispôsobenia sa týmto okolnostiam.
V strave moriek sa okrem iného musí objaviť cesnak, palina a cibuľa. Nechemické krmivo a prirodzený chov sú pre výrobcov výzvou, ktorú sa však oplatí splniť, pretože v konečnom dôsledku je moriak oveľa zdravší nielen ako bravčové a hovädzie mäso, ale aj kuracie mäso. Dopyt po tomto mäse pritom stále rastie.
Morčacie mäso pre zdravie
Odborníci na výživu nepochybujú o tom, že morčacie mäso je zdravou alternatívou k oveľa populárnejším druhom mäsa. Celina Kinicka, klinická dietologička a trénerka výživy v Lekárskom centre Damian, sa pre portál zywienie.medonet.pl vyjadrila o prednostiach morčacieho mäsa. Vtedy poznamenala, že toto mäso obsahuje viac tzv. popola, teda celkovej výživovej hodnoty, ako kuracie mäso. Pridala aj niekoľko slov o kalóriách:
Okrem tohto jednoduchého porovnania stojí ešte za zmienku prísne vlastnosti, ktoré nájdeme v zložení morčacieho mäsa. Toto mäso je bohatým zdrojom kompletných bielkovín, vitamínov skupiny B a D a množstva minerálnych látok: draslíka, fosforu, horčíka, železa a zinku.
Ak porovnáme len morčacie prsia s kuracím mäsom, obe vykazujú nízky obsah tuku, ale morčacie mäso má nižší obsah tuku, a teda aj nižšiu energetickú hodnotu.