Netradičná príloha k vývaru, ktorú naši poľskí susedia milujú

vyvar recept
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Nedeľa v mnohých domácnostiach znamená jediné – poriadna porcia silného vývaru, ktorý sa varí dlhé hodiny a rozvoniava celým bytom.

Tento klasický pokrm, známy u našich poľských susedov ako rosoł, je aj na Slovensku stálicou nedeľného obeda. No vedeli ste, že v niektorých regiónoch Poľska sa táto polievka podáva úplne inak, než sme zvyknutí?

Čo robí vývar naozaj výnimočným?

Najlepší vývar? Ten od mamy alebo starej mamy – na tom sa zhodne väčšina ľudí. Kľúčom k silnej a chuťovo bohatej polievke je správna kombinácia mäsa – ideálne zmes kuracieho a hovädzieho. Dôležitú úlohu však zohráva aj zelenina. Mrkva, petržlen, cibuľa, pór, zelerový koreň – to sú stálice v recepte na pravý domáci vývar. Niektoré recepty zahŕňajú aj cesnak alebo sušené huby, ktoré vývaru dodajú ešte intenzívnejšiu chuť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Počasie v utorok 13.mája: Bude chladno a čakáme aj sneženie

Koreniť treba s mierou, ale kvalitne – bobkový list, celé čierne korenie či nové korenie sú ideálnou voľbou. Vďaka nim vznikne polievka, ktorá zahreje telo aj dušu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Špeciálna ingrediencia do vývaru. Zabudnite nam maggi! Toto je oveľa lepšie

Netradičné prílohy, ktoré vás môžu prekvapiť

Väčšina z nás si vývar nevie predstaviť inak ako s tenkými rezancami. No nie všade je to tak. V niektorých poľských regiónoch – napríklad v Sliezsku, Opolí, na Podkarpatsku, Podlasí či vo Veľkopoľsku – sa k vývaru tradične podávajú zemiaky.

Zaujímavé však je, že zemiaky sa nevaria priamo vo vývare. Uvaria sa zvlášť, rozdelia na tanier a až potom sa zalejú horúcim vývarom. Je to dôležité, pretože škrob zo zemiakov by mohol polievku zbytočne zahustiť a zmeniť jej chuť.

Ďalšou netradičnou, no obľúbenou prílohou je krupica (v Poľsku známa ako kasza manna). Tá môže výborne nahradiť cestoviny alebo zemiaky a urobiť z vývaru sýtejšie a výživnejšie jedlo.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vlak zdemoloval auto so štyrmi ľuďmi. Totálne ich odhodilo

Rozmanitosť chutí naprieč regiónmi

To, čo sa v jednej domácnosti považuje za neoddeliteľnú súčasť nedeľného obeda, môže byť inde úplne neznáme. Poľský vývar je dôkazom, že aj tradičné jedlá sa dajú prispôsobiť miestnym zvyklostiam – a niekedy nás môžu inšpirovať aj u nás na Slovensku.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *