Nevyhadzujte vaječné škrupiny. Ich účinky vám pomôžu a ušetria peniaze

skrupiny vajce
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vaječné škrupiny sú jedným z najlacnejších a najúčinnejších zdrojov vápnika. Po uvarení ich radšej nevyhadzujte do odpadkového koša. Dôvod? Môžete ich využiť na mnoho rôznych spôsobov v záhrade, ale na prekvapenie niektorých aj pri starostlivosti o pokožku a nechty.

Vaječná škrupina je tvrdá vonkajšia škrupina vajíčka. Pozostáva najmä z uhličitanu vápenatého, bežnej formy vápnika. Zvyšok tvoria bielkoviny a ďalšie minerálne látky. Vápnik je základný minerál, ktorý sa nachádza v mnohých potravinách vrátane mliečnych výrobkov. Pri príprave jedál s vajcami v kuchyni si často neuvedomujeme vlastnosti ich škrupín a vyhadzujeme ich do odpadu. Pritom ich môžeme využiť, čím si uľahčíme mnohé každodenné činnosti.

Vedeli ste, že vaječné škrupiny majú mnohostranné využitie? Nevyhadzujte ich, stačí ich použiť na pokožku alebo nechty

V dobe recyklácie sa vaječné škrupiny – vynikajúci zdroj vápnika a minerálov – dajú opätovne využiť mnohými spôsobmi, ktoré nám hneď nenapadnú. Jedným z nich je použitie pri starostlivosti o podráždenú pokožku a tiež na posilnenie nechtov. Vaječné škrupiny rozomeľte najlepšie v mixéri a potom:

Vaječné škrupiny zalejte jablčným octom. Keď zmäknú, dôkladne ich umyte. Rozomletú zmes potom priložte na podráždené miesto pokožky ako obklad.
Pridajte ju do laku na nechty alebo kondicionéru a naneste na platničku. Vaše nechty budú nielen vyživené, ale aj viditeľne posilnené, čo zabráni ich lámaniu alebo štiepeniu a urýchli ich rast.

Vaječné škrupiny: využitie v domácnosti, o ktorom ste nemali ani tušenia. Jednoducho ich rozdrvte

Skôr ako vyhodíte vaječné škrupiny, pozrite sa na spôsoby ich opätovného využitia, pretože majú dokonalú konzistenciu na odstraňovanie mastnoty a špiny z ťažko čistiteľných hrncov a panvíc. Jednoducho ich rozdrvte, pridajte do mydlovej vody a začnite drhnúť. Vaječné škrupiny vám pomôžu a uľahčia tak túto často náročnú úlohu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *