Vaječné škrupiny sú jedným z najlacnejších a najúčinnejších zdrojov vápnika. Po uvarení ich radšej nevyhadzujte do odpadkového koša. Dôvod? Môžete ich využiť na mnoho rôznych spôsobov v záhrade, ale na prekvapenie niektorých aj pri starostlivosti o pokožku a nechty.
Vaječná škrupina je tvrdá vonkajšia škrupina vajíčka. Pozostáva najmä z uhličitanu vápenatého, bežnej formy vápnika. Zvyšok tvoria bielkoviny a ďalšie minerálne látky. Vápnik je základný minerál, ktorý sa nachádza v mnohých potravinách vrátane mliečnych výrobkov. Pri príprave jedál s vajcami v kuchyni si často neuvedomujeme vlastnosti ich škrupín a vyhadzujeme ich do odpadu. Pritom ich môžeme využiť, čím si uľahčíme mnohé každodenné činnosti.
Vedeli ste, že vaječné škrupiny majú mnohostranné využitie? Nevyhadzujte ich, stačí ich použiť na pokožku alebo nechty
V dobe recyklácie sa vaječné škrupiny – vynikajúci zdroj vápnika a minerálov – dajú opätovne využiť mnohými spôsobmi, ktoré nám hneď nenapadnú. Jedným z nich je použitie pri starostlivosti o podráždenú pokožku a tiež na posilnenie nechtov. Vaječné škrupiny rozomeľte najlepšie v mixéri a potom:
Vaječné škrupiny zalejte jablčným octom. Keď zmäknú, dôkladne ich umyte. Rozomletú zmes potom priložte na podráždené miesto pokožky ako obklad.
Pridajte ju do laku na nechty alebo kondicionéru a naneste na platničku. Vaše nechty budú nielen vyživené, ale aj viditeľne posilnené, čo zabráni ich lámaniu alebo štiepeniu a urýchli ich rast.
Vaječné škrupiny: využitie v domácnosti, o ktorom ste nemali ani tušenia. Jednoducho ich rozdrvte
Skôr ako vyhodíte vaječné škrupiny, pozrite sa na spôsoby ich opätovného využitia, pretože majú dokonalú konzistenciu na odstraňovanie mastnoty a špiny z ťažko čistiteľných hrncov a panvíc. Jednoducho ich rozdrvte, pridajte do mydlovej vody a začnite drhnúť. Vaječné škrupiny vám pomôžu a uľahčia tak túto často náročnú úlohu.