Dlhodobé uchovávanie optimálnej kvality kuchynských olejov závisí od ich správneho skladovania. Bez ohľadu na to, aký typ oleja uprednostňujete, existujú určité zásady, ktoré sa vzťahujú na ich správne skladovanie, aby sa zachovala ich chuť, vzhľad a živiny. Tu je niekoľko tipov, ako správne skladovať oleje a predĺžiť ich trvanlivosť. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu ovplyvniť žltnutie olejov, najmä svetlo, teplo a prístup vzduchu (kyslíka).
Skladovanie oleja na svetle
Mnoho ľudí má vo zvyku skladovať olej na kuchynskej linke, priamo pod svetlom. Mali by ste však vedieť, že svetlo môže olej poškodiť a urýchliť jeho žltnutie. Odporúča sa skladovať olej v tmavej fľaši a na mieste, kde je obmedzené svetlo. Ideálnymi miestami na skladovanie sú špajza alebo chladnička.
Teplota a skladovanie oleja
Povolená teplota na skladovanie oleja je do 20 stupňov Celzia. Vyššie teploty spôsobujú, že sa olej kazí a môže oxidovať pred dátumom spotreby. Niektoré oleje sú náchylnejšie na stuhnutie. Ak olej skladujete v chladničke, je dôležité, aby ste ho pred použitím nechali chvíľu stáť na stole. Skladovanie v chladničke nie je nevyhnutné, zvyčajne postačuje špajza. Ak budete mať olej otvorený dlhší čas, je lepšie ho skladovať v chladničke.
Ochrana pred vzduchom
Prístup vzduchu a kyslíka urýchľuje oxidáciu oleja. Ak chcete olej udržať v optimálnej kvalite čo najdlhšie, po každom použití ho dôkladne uzavrite. Prítomnosť vzduchu môže spôsobiť oxidáciu oleja, čím sa zníži jeho chuť a výživová hodnota.
Čo robiť so starým olejom
Ak máte starý olej, ktorý už nepoužívate na varenie, môžete ho použiť iným spôsobom. Môžete ho napríklad použiť na morenie dreva, čo je tradičné použitie ľanového oleja už mnoho rokov. Môžete ho použiť aj na mazanie rôznych predmetov a možno aj na maľovanie. Na kozmetické účely je však lepšie používať čerstvé oleje.