Čo sa môže pokaziť pri umývaní jahôd? Aj pri tejto veľmi jednoduchej operácii sa môže stať chyba, ktorá spôsobí, že ovocie stratí veľa chuti. Budú vodnaté a menej aromatické. Už tušíte, o čo ide?
Jahody a stopka sú nerozlučná dvojica. Tieto malé zelené lístky majú veľký vplyv na to, že ovocie vydrží dlhšie čerstvé, ale ide o viac. Niektorí ľudia dokonca jedia jahody spolu so stopkami. Nemusíme to robiť, ale je dôležité odstrániť stopky v správnej chvíli.
Dôležité listy
Pred umývaním jahôd sa neoplatí venovať čas odrezávaniu alebo odtrhávaniu stopiek. Ovocie bez tejto časti rýchlo absorbuje vodu a stráca tak svoju chuť. Ak stopka chýba, vzniká priestor, cez ktorý sa do jahôd ľahko dostane voda.
Farba zostáva zachovaná, ale chuť sa zhoršuje. Preto je najlepšie odstrániť stopku po umytí, tesne pred konzumáciou jahôd. Z rovnakých dôvodov sa tieto plody používajú napríklad na zdobenie koláčov vždy so stopkami. Skúsení cukrári vedia, že potom zostanú dlhšie čerstvé.
Ochutnajte stopku
Už pri nákupe sa oplatí venovať pozornosť aj stopke. Ak listy nie sú vyschnuté, znamená to, že ovocie je čerstvé. Čo tak ich vôbec nelúpať? Skúste takto konzumovať jahody. Stonky majú aj veľa výživových hodnôt, majú vitamín C a tie zo skupiny B. Jahody so stopkami sú ideálne aj do smoothies, napríklad s kapustou alebo špenátom.