jahody 1
Slovensko

Nikdy to nerobte s jahodami pred ich opláchnutím. Stratia všetku svoju chuť

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Čo sa môže pokaziť pri umývaní jahôd? Aj pri tejto veľmi jednoduchej operácii sa môže stať chyba, ktorá spôsobí, že ovocie stratí veľa chuti. Budú vodnaté a menej aromatické. Už tušíte, o čo ide?

Jahody a stopka sú nerozlučná dvojica. Tieto malé zelené lístky majú veľký vplyv na to, že ovocie vydrží dlhšie čerstvé, ale ide o viac. Niektorí ľudia dokonca jedia jahody spolu so stopkami. Nemusíme to robiť, ale je dôležité odstrániť stopky v správnej chvíli.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Takto medvede len tak neuvidíte. Slovákovi sa podarilo potajme natočiť naše divoké šelmy

Dôležité listy

Pred umývaním jahôd sa neoplatí venovať čas odrezávaniu alebo odtrhávaniu stopiek. Ovocie bez tejto časti rýchlo absorbuje vodu a stráca tak svoju chuť. Ak stopka chýba, vzniká priestor, cez ktorý sa do jahôd ľahko dostane voda.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Pri Žiline natočili majestátneho medveďa, ktorý beží ako kôň

Farba zostáva zachovaná, ale chuť sa zhoršuje. Preto je najlepšie odstrániť stopku po umytí, tesne pred konzumáciou jahôd. Z rovnakých dôvodov sa tieto plody používajú napríklad na zdobenie koláčov vždy so stopkami. Skúsení cukrári vedia, že potom zostanú dlhšie čerstvé.

Ochutnajte stopku

Už pri nákupe sa oplatí venovať pozornosť aj stopke. Ak listy nie sú vyschnuté, znamená to, že ovocie je čerstvé. Čo tak ich vôbec nelúpať? Skúste takto konzumovať jahody. Stonky majú aj veľa výživových hodnôt, majú vitamín C a tie zo skupiny B. Jahody so stopkami sú ideálne aj do smoothies, napríklad s kapustou alebo špenátom.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Chcete mať sladké a veľké jahody? Skúste tento prírodný postrek – postačí bežná surovina z chladničky

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *