Sú vaše nože také tupé, že prekrojenie paradajky hraničí so zázrakom? Ak nemáte doma brúsku, vyskúšajte tento jednoduchý patent s ryžou a šálkou. Po chvíli budú ako nové.
Ostrý a poriadne ostrý nôž je základným nástrojom v každej kuchyni. Je to jedna z tých vecí, do ktorých sa oplatí investovať, najmä ak ste vášnivým fanúšikom varenia. Bohužiaľ, časom sa aj ten najdrahší nôž jednoducho otupí. Stačí siahnuť po brúske a máte hotovo. Nie každý z nás má doma ocieľku. Ako si teda doma nabrúsiť nože? Vysvetlíme vám to.
Dobrý nôž je základom každej kuchyne
Ostrý nôž je najdôležitejším kuchynským náradím. Môžete ho použiť na vyrezávanie efektných vzorov, jemné krájanie zeleniny alebo porciovanie mäsa s kosťou. Po čase sa čepeľ otupí a používanie noža nie je žiadna zábava. Zostávajú nám teda dve riešenia. Prvým je, samozrejme, brúska na nože. Môžete si ho kúpiť v obchodoch s kuchynskými potrebami, v železiarňach alebo vo veľkých supermarketoch. Stačí, ak prejdete čepeľou po povrchu brúsky, a nôž bude ostrý. Toto je najjednoduchšie riešenie.
Nemáte doma ocieľku? Nič nie je stratené. Poznáme aj iný spôsob. Vyberte zo skrine veľký pohár – čepeľ by sa doň mala zmestiť. Naplňte ho ryžou a vložte doň nôž. Možno to znie zvláštne, ale tento patent naozaj funguje. Keď nôž vyberiete, bude výrazne ostrejší. Nezabudnite však, že ryžový trik nenahrádza bežné ostrenie.
Prechádzajte ňou po čepeli. Bude ako nová
Na internete nájdete množstvo rád o ostrení noža bez brúsky. Mnohí používatelia internetu radia používať na tento účel hliníkovú fóliu. Jednoducho ho zrolujte do guľôčky a aspoň niekoľkokrát ním prejdite po čepeli zhora nadol. Tento patent bude fungovať len pri mierne otupených nožoch.
Namiesto hliníkovej fólie môžete siahnuť po brúsnom papieri, ktorý si poradí aj s extrémne tupým nožom. Ako nabrúsiť nôž pomocou brúsneho papiera? Položte nôž na papier a pretiahnite čepeľ pod uhlom 60 stupňov. Postup opakujte 3 – 4 krát. Potom by mal nôž rezať ako britva.