Obličky vám filtrujú toxíny. Chráňte ich týmito potravinami

zelenina
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Obličky zohrávajú v našom tele kľúčovú úlohu – filtrujú toxíny, regulujú rovnováhu vody a minerálov a produkujú hormóny ovplyvňujúce tvorbu červených krviniek, reguláciu krvného tlaku a zdravie kostí.

Strava má zásadný význam pre udržanie týchto orgánov v dobrej kondícii. Tu je zoznam 13 potravín, ktoré podporujú zdravie obličiek.

1. Tučné ryby

Losos, tuniak alebo pstruh sú bohaté na bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Tieto zdravé tuky pomáhajú znižovať hladinu triglyceridov a regulovať krvný tlak, čo prospieva obličkám. Osoby s chronickými ochoreniami obličiek by však mali sledovať obsah fosforu a draslíka v jednotlivých druhoch rýb.

2. Kapusta

Kapusta je ideálna pre zdravie obličiek vďaka nízkemu obsahu draslíka a sodíka. Obsahuje množstvo vitamínov (C, K) a vlákninu, čo z nej robí univerzálny doplnok do šalátov, sendvičov alebo dusených jedál.

3. Paprika

Paprika je bohatá na vitamíny B6, B9, C a K, ako aj antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať zápaly škodiace obličkám. Môže sa jesť surová, pečená alebo varená.

4. Brusnice

Brusnice sú známe svojou schopnosťou predchádzať infekciám močových ciest, ktoré môžu spôsobiť vážnejšie problémy s obličkami. Obsahujú antioxidanty podporujúce boj proti zápalom.

5. Čučoriedky

Čučoriedky, bohaté na vitamín C a vlákninu, pomáhajú zmierňovať zápaly a podporujú regeneráciu obličiek. Sú obzvlášť cenné pre osoby s chronickými ochoreniami tohto orgánu.

6. Tmavá listová zelenina

Špenát, kel alebo rukola sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Podporujú imunitu a zdravie celého tela, avšak ich vysoký obsah draslíka si vyžaduje opatrnosť u osôb s ochoreniami obličiek.

7. Olivový olej

Zdravý zdroj tukov, ktorý podporuje činnosť srdca a obličiek. Olivový olej pomáha znižovať hladinu cholesterolu a pôsobí protizápalovo.

8. Cesnak

Cesnak obsahuje alicín, ktorý má protizápalové a ochranné účinky. Je tiež zdravou alternatívou soli, pričom dodáva jedlám výraznú chuť.

9. Cibuľa

Cibuľa je bohatá na vitamíny B6, C, mangán a kvercetín, ktorý pomáha bojovať proti chorobám srdca a vysokému krvnému tlaku. Dodáva jedlám chuť a prospieva zdraviu.

10. Karfiol

Táto zelenina obsahuje vitamíny C, B6, B9, K a vlákninu. Karfiol pomáha neutralizovať toxíny v tele, no u osôb s chronickými ochoreniami obličiek by sa mal konzumovať s mierou.

11. Vaječné bielky

Vaječné bielky sú skvelým zdrojom bielkovín podporujúcich regeneráciu tkanív. Odporúčajú sa najmä pre ľudí na dialýze, pretože podporujú obnovu organizmu.

12. Rukola

Táto zelená listová zelenina je bohatá na horčík, železo, vápnik a vitamíny A, C, K. Obsahuje aj glukozinoláty, ktoré chránia telo pred rakovinou.

13. Jablká

Jablká vďaka obsahu vlákniny a antioxidantov pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Obsahujú kvercetín, ktorý má protirakovinové účinky a podporuje správne fungovanie obličiek.

V skratke

Zdravie obličiek úzko súvisí so stravou. Potraviny ako tučné ryby, čučoriedky, brusnice či olivový olej podporujú ich správne fungovanie, znižujú riziko zápalov a zlepšujú celkovú kondíciu organizmu. Pravidelné začlenenie týchto potravín do jedálnička je krokom k dlhodobému zdraviu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *