Ako skladovať olej, aby sa nepokazil? Mnohí z nás po návrate z nákupu nezabudnú dať chlieb do chlebníka a mrazené potraviny do mrazničky. Ale čo olej? Najčastejšie ho ukladáme do skrinky alebo na poličku. Ukazuje sa, že je to chyba.
V Poľsku sa najčastejšie používa repkový olej. Je k dispozícii v dvoch variantoch – lisovaný za studena alebo za tepla. Je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny omega-6 a omega-3 a obsahuje aj vitamíny K, A a E, ako aj fytosteroly, t. j. polyfenoly a rastlinné steroly zodpovedné za primeranú hladinu cholesterolu v tele. Ako olej skladovať, aby sa nepokazil?
Ako skladovať olej? Mnoho ľudí robí častú chybu
Väčšina z nás skladuje olej na kuchynskej linke alebo ho schováva v skrini. Je to častá chyba. Olej nemusíme dávať do chladničky. Nemali by sme ho však skladovať na kuchynskej linke, najmä v okolí kuchyne alebo rúry, kde bude vystavený slnečnému žiareniu a vyšším teplotám. Ako ho teda máme skladovať?
Najlepším miestom by bola špajza, ale nie každý z nás má v byte priestor, aby si to mohol dovoliť. V takom prípade by bolo najlepšie skladovať olej na polici čo najďalej od kuchyne alebo kotla. Olej by mal stáť na tmavom mieste bez vlhkosti a nemal by byť vystavený zdrojom tepla.
Môžete na tom istom oleji smažiť dvakrát? Odborník vysvetľuje
Mnohí ľudia sa pýtajú, či sa olej na vyprážanie môže použiť viac ako raz. Ukazuje sa, že potom je potrebné dodržiavať jedno veľmi dôležité pravidlo. Andrea Camastra, majiteľ reštaurácie Nuta, v rozhovore pre Haps upozorňuje na kľúčový bod. – Záleží na teplote, pri ktorej ho používate. Ak olej privediete k bodu údenia, je lepšie ho už nepoužívať. Dôjde totiž k reakciám, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé,“ hovorí. Odborníčka tiež vysvetľuje, že ak vyprážate pri nižších teplotách, môžete olej použiť druhýkrát.