Ovocie dlhovekosti, ktoré jedia najstarší ľudia sveta a vedia prečo

zelena mandarinka
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Okinawa, najjužnejší ostrov Japonska, si získala svetovú slávu ako miesto, kde obyvatelia žijú dlhšie a zdravšie ako kdekoľvek inde.

Osobitným príkladom je dedinka Ogimi, známa ako „mestečko storočných“. Vedci sú presvedčení, že k ich mimoriadnej dlhovekosti výrazne prispieva strava bohatá na ryby, zeleninu, ovocie a špeciálny druh citrusov – shikuwasa. Táto zelená mandarínka sa stala symbolom zdravého životného štýlu a získava si čoraz väčšiu pozornosť po celom svete. Čo robí tento plod tak výnimočným?

Čo je shikuwasa?

Shikuwasa, známa aj ako „zelená mandarínka“, má vzhľad podobný limetke a jedinečnú chuť, ktorá kombinuje sladkosť, kyslosť a jemnú horkosť. Plod má tenkú zelenú šupku, ktorá sa pri dozrievaní mení na oranžovú. Hoci je jej chuť príliš intenzívna na konzumáciu v surovom stave, často sa používa na výrobu šťavy, ktorú treba pred pitím rozriediť vodou. Tento citrus nie je len pochúťkou; je doslova „ovocím dlhovekosti“.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Urobte si nápoj proti únave a opuchnutiu. Je to lepšie ako ranná káva

Shikuwasa je zásobárňou vitamínov a minerálov vrátane vitamínov skupiny B, vitamínu C a A, horčíka, draslíka, fosforu a mangánu. Obsahuje aj silné antioxidanty ako nobiletín a tangeretín, ktoré pomáhajú bojovať proti starnutiu buniek a rôznym ochoreniam.

Zdravotné benefity shikuwasy

Pravidelná konzumácia shikuwasy môže mať výrazne pozitívny vplyv na organizmus. Jej bioaktívne látky podporujú zdravie ciev, posilňujú imunitu, zlepšujú zrak a stav pokožky. Antioxidanty chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi, čím spomaľujú starnutie a znižujú riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, cukrovka alebo dokonca rakovina.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako si v zime udržať pevnú imunitu: Vyhnite sa týmto potravinám

Flavonoidy obsiahnuté v shikuwase majú silné protizápalové účinky, ktoré zmierňujú oxidačný stres a podporujú regeneráciu buniek. Okrem toho zlepšujú pamäť, koncentráciu a odolnosť voči stresu, čím priaznivo pôsobia na nervový systém.

Ako sa shikuwasa používa?

Shikuwasa je všestranná ingrediencia v japonskej kuchyni. Používa sa na výrobu štiav, džemov, omáčok a dokonca aj korenín. Je ideálnym doplnkom marinád na mäso a ryby. Hoci sa tento citrus mimo Japonska ťažko zháňa, šťavu z shikuwasy možno nájsť vo vybraných obchodoch so zdravou výživou.

Strava obyvateľov Ogimi: Recept na dlhovekosť

Stravovacie návyky obyvateľov Ogimi sú predmetom vedeckého skúmania už celé desaťročia. Ich jedálniček pozostáva z veľkého množstva zeleniny, citrusov (vrátane shikuwasy), morských rýb bohatých na omega-3 mastné kyseliny a celozrnných produktov s nízkym glykemickým indexom. Vyhýbajú sa vysoko spracovaným potravinám, čo spolu s aktívnym životným štýlom a silnými rodinnými väzbami prispieva k ich dlhovekosti a výnimočnému zdraviu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Zistite, či vás odpočúva telefón a takto to vypnite

V skratke:

  • Shikuwasa, známa ako „zelená mandarínka“, je citrus bohatý na vitamíny a silné antioxidanty.
  • Podporuje imunitu, zdravie ciev, zlepšuje pamäť a chráni pred chorobami.
  • Obyvatelia Ogimi, ktorí ju pravidelne konzumujú, sa tešia dlhovekosti a dobrému zdraviu.
  • Táto citrusová špecialita je všestranne využiteľná v kuchyni a symbolizuje zdravý životný štýl.

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *