Patrí medzi najzdravšie druhy mäsa, no Slováci ho stále odmietajú

chobotnica jedlo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Chobotnica patrí medzi najzdravšie morské delikatesy, no pre mnohých Slovákov ostáva stále veľkou neznámou. Pôsobí príliš exoticky, niektorých odrádza jej vzhľad či predstava „slizkého“ mäsa. V skutočnosti však ide o jemné, ľahko stráviteľné a výživné mäso, ktoré si vás získa – najmä ak máte radi stredomorskú kuchyňu a čisté chute.

chobotnica jedlo

Morský poklad s nízkym obsahom kalórií

Chobotnica je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si strážia líniu alebo chcú jedálniček obohatiť o zdravé bielkoviny. V 100 gramoch vareného mäsa nájdete len okolo 80 kalórií, takmer žiadny tuk a žiadne sacharidy. Navyše je bohatá na:

  • vitamíny skupiny B (najmä B12),
  • železo, zinok, selén,
  • omega-3 mastné kyseliny,
  • taurín, ktorý podporuje srdcovú a nervovú činnosť.
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Babička odhalila tajomstvo, čo všetko dáva do vývaru, aby mal dokonalú chuť a ako dlho ho varí

Neobsahuje lepok, konzervanty ani sacharidy – je teda vhodná aj pre ľudí s intoleranciami, športovcov či tých, čo hľadajú zdravšiu alternatívu klasického mäsa.

Prečo sa netreba báť jej textúry

Mýtus o gumovitej alebo „slizkej“ chobotnici je jednou z najväčších prekážok, prečo ju ľudia odmietajú ochutnať. No ak sa pripraví správne, výsledkom je jemné, pružné a chuťovo zaujímavé mäso. Kľúčom je dostatočne dlhé varenie – najčastejšie 40 až 60 minút – v závislosti od veľkosti.

Niektorí kuchári využívajú trik z gréckej kuchyne: do vody pri varení pridávajú korkovú zátku z vína, ktorá má vraj mäso zjemniť. Overenou metódou je aj zmrazenie chobotnice na 24 hodín pred prípravou – pomáha rozbiť svalové vlákna a výsledok je mäkší.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Už žiadna strúhanka: Češka prezradila, v čom pripravujú rezne oni

Ako pripraviť chobotnicu doma?

Ak máte chobotnicu mrazenú, nechajte ju úplne rozmraziť a niekoľkokrát opláchnite v studenej vode. Potom ju varte v osolenej vode bez korenín približne 45 až 60 minút – stačí, aby sa do mäsa bez odporu zapichla vidlička. Neprežeňte to s ochucovaním – jej chuť je jemná, morská a zaslúži si vyniknúť.

Po uvarení ju nakrájajte a opečte na olivovom oleji spolu s cesnakom, čili a trochou citrónovej šťavy. Pridať môžete aj kapary alebo čerstvú petržlenovú vňať. Takto pripravená chobotnica má lahodnú chuť a zvonka príjemne chrumká.

Grilovaná chobotnica? Skvelá voľba

Ak máte gril, určite vyskúšajte aj túto variantu. Uvarenú chobotnicu stačí potrieť olivovým olejom, ľahko ochutiť a krátko opekať na rozpálenom rošte. Výsledok? Výnimočne chutné jedlo, ktoré sa hodí ako predjedlo aj hlavný chod.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Palacinky bez mlieka a múky sú novým hitom. Budú ľahké a nadýchané

Na prvýkrát sa vyhnite ťažkým omáčkam – tie môžu prekryť prirodzenú chuť mäsa a znechutiť vám celý zážitok. Lepšie je staviť na jednoduchosť: kvalitný olej, bylinky, citrón a trochu soli.

Nečakaný favorit zdravej kuchyne

Aj keď chobotnica nie je bežnou súčasťou slovenskej kuchyne, rozhodne si zaslúži miesto na vašom tanieri. Je ľahká, výživná a ak sa správne pripraví, prekvapí vás lahodnou chuťou. Možno sa stane vašou novou obľúbenou špecialitou.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *