Týždenný jedálniček na chudnutie: Zdravé a cenovo dostupné recepty 19. máj – 25. máj 2025

jedlo chudnutie
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Ak túžite schudnúť bez drastických diét, zároveň sa stravovať zdravo a nezruinovať svoj rozpočet, prinášame vám týždenný jedálniček zostavený výživovým poradcom pre Plenum.sk. Nájdete v ňom jednoduché recepty na každý deň, ktoré zvládne pripraviť aj menej skúsený kuchár. Všetky jedlá sú výživovo vyvážené, podporujú spaľovanie tukov a zasýtia vás na dlhší čas.

jedlo chudnutie

Pondelok 19. máj 2025

Raňajky: Ovsená kaša s jablkom a škoricou
Zmiešajte 5 PL ovsených vločiek s 200 ml vody alebo rastlinného mlieka, varte 5 minút. Pridajte nastrúhané jablko a štipku škorice.

Desiata: Grécky jogurt s lyžičkou medu a pár mandľami

Obed: Kuracie prsia s dusenou brokolicou a ryžou
Kuracie prsia osolíme, okoreníme a orestujeme na troške oleja. Podávame s dusenou brokolicou a 50 g uvarenej ryže.

Olovrant: Mrkva nakrájaná na pásiky + hummus

Večera: Cícerový šalát s tuniakom
Zmiešajte 100 g uvareného cíceru, 1/2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave, paradajku a trochu citrónovej šťavy.

chudnutie

Utorok 20. máj 2025

Raňajky: Tvaroh s banánom a chia semienkami
Zmiešajte 100 g nízkotučného tvarohu s polovicou banánu a 1 ČL chia semienok.

Desiata: Jablko

Obed: Zeleninové rizoto s tofu
Na panvici orestujte cibuľu, pridajte papriku, cuketu a tofu. Zmiešajte so 60 g uvarenej ryže.

Olovrant: Cottage syr s uhorkou

Večera: Pečené bataty s cícerom a šalátom
Bataty nakrájajte na mesiačiky, posoľte a pečte 30 min. na 200 °C. Podávajte s uvareným cícerom a ľahkým zeleným šalátom.

Streda 21. máj 2025

Raňajky: Smoothie z lesného ovocia, špenátu a ovsených vločiek
Zmixujte 1 hrnček mrazeného ovocia, hrsť špenátu, 3 PL vločiek a 200 ml vody.

Desiata: Hrsť vlašských orechov

Obed: Cuketové placky s jogurtovým dipom
Nastrúhajte cuketu, zmiešajte s 1 vajcom, ovsenými vločkami a štipkou soli. Opekajte na suchej panvici. Podávajte s bielym jogurtom s cesnakom.

Olovrant: Paprika + cottage syr

Večera: Šalát s vajíčkom, paradajkou a ľadovým šalátom
Vajíčka natvrdo, zeleninu nakrájať, premiešať, zakvapnúť olivovým olejom.

Štvrtok 22. máj 2025

Raňajky: Celozrnné toasty s avokádom a vareným vajíčkom
Na toast natrite rozpučené avokádo, položte naň plátky vajíčka.

Desiata: Hruška

Obed: Morčacie prsia na prírodno s dusenou zeleninou a pohánkou
Opečte morčacie prsia, poduste s trochou vody. Podávajte s pohánkou a zeleninou podľa výberu.

Olovrant: Tvaroh s pár vlašskými orechmi

Večera: Celozrnný wrap s cottage syrom, rukolou a paradajkou

Piatok 23. máj 2025

Raňajky: Jogurt s ovsenými vločkami a bobuľovým ovocím

Desiata: Mrkva a jablko

Obed: Šošovicový prívarok s volským okom
Uvarenú šošovicu osolíme, okoreníme, pridáme trocha cesnaku a zahustíme rozmixovanou časťou. Na vrch dáme volské oko.

Olovrant: Rukolový šalát s parmezánom a orechmi

Večera: Grilovaný losos s cuketovým šalátom

Sobota 24. máj 2025

Raňajky: Banánové palacinky z ovsených vločiek
Zmiešajte 1 banán, 1 vajce, 3 PL vločiek – opečte na panvici.

Desiata: Jogurt s čučoriedkami

Obed: Pečené kuracie stehná s koreňovou zeleninou
Kuracie stehná okoreníme, pečieme s mrkvou, petržlenom a cibuľou pri 200 °C cca 40 minút.

Olovrant: Ovocie podľa výberu (napr. kiwi alebo jablko)

Večera: Tuniakový šalát s vajíčkom a fazuľou

Nedeľa 25. máj 2025

Raňajky: Celozrnné pečivo s ricottou a reďkovkou

Desiata: Smoothie z banánu, špenátu a rastlinného mlieka

Obed: Zapečená zelenina s mozzarellou
Baklažán, cuketu, paradajky nakrájame, dáme do zapekacej misy, posypeme syrom a pečieme 30 minút.

Olovrant: Tvrdý syr s uhorkou

Večera: Ľahká zeleninová polievka s pohánkou


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *