Pijete kávu? Ak áno, tento článok by vás mal zaujímať. Populárny odborník na výživu dokázal, že tento zdravý nápoj sa môže stať pre ľudský organizmus jednoducho toxickým. K zdanlivo banálnej chybe pritom stačí len malý krôčik. A môžeme ju urobiť až 11 rôznymi spôsobmi.
Káva je produkt, ktorý je ovplyvnený mnohými mýtmi. Väčšina z nich nemá nič spoločné s pravdou, ale to nič nemení na skutočnosti, že káva skutočne môže ovplyvniť náš organizmus nie tak, ako by sme chceli. Takýto omyl môže urobiť každý, preto je lepšie sa pred ním vopred chrániť. Ako? Napríklad prečítaním tohto článku, v ktorom citujeme 11 chýb pri pití kávy, ktoré vymenoval doktor Bartek Kulczynski.
Pijete kávu týmto spôsobom aj vy? Škodíte si
Doktor Bartek Kulczynski dal dokopy všetky možné chyby pri pití kávy. Ukázalo sa, že nejde len o to, koľko kávy vypijeme, ale aj o to, v akom dennom čase ju pijeme a čo… jeme. Pozrime sa na to. Prišlo nám to veľmi zaujímavé, pretože čierny nápoj milujeme a nechceli by sme, aby nám škodil!
- Káva so sladkosťami. Štúdie ukázali, že kofeín blokuje vnímanie sladkej chuti. To môže mať za následok stratu kontroly nad cukrom, ktorý prijímame.
- Káva tesne po prebudení. Hoci má kofeín povzbudzujúce vlastnosti, považovať ho za liek na bezsennú noc je chyba. Pitie kávy hneď ráno má zlý vplyv na metabolizmus sacharidov, a preto môže spôsobiť prudký nárast cukru.
- Pitie kávy príliš neskoro. Problémy so zaspávaním sú len časťou problému. Kofeín tiež znižuje kvalitu spánku, preto sa neodporúča konzumovať ho neskôr ako 9 hodín pred spaním.
- Zneužívanie kofeínu. Doktor Bartek Kulczynski upozornil, že dávky kofeínu sú spojené s pôsobením určitých enzýmov v našom tele. Je dôležité pozorovať reakcie svojho tela na kávu a neriadiť sa len všeobecnými vzorcami.
- Kávový cukor. Vedecké spoločnosti neodporúčajú konzumovať viac ako 25 gramov cukru denne. To je niečo viac ako štyri čajové lyžičky cukru za 24 hodín. Toto pravdepodobne nepotrebuje ďalší komentár.
- Pitie horúcej kávy. Toto pravidlo platí aj pre iné tekutiny. Kulczynski upozornil, že pitie veľkého množstva horúcich nápojov výrazne zvyšuje riziko rakoviny pažeráka.
- Káva počas refluxu. Kofeín spôsobuje uvoľnenie dolného pažerákového zvierača, a to zhoršuje chorobné príznaky refluxu.
- Zlý stupeň praženia kávových zŕn. Odborník na výživu upozornil, že proces praženia kávy ovplyvňuje množstvo antioxidantov v káve. Najlepšia je svetlo pražená alebo zelená káva.
- Pitie kávových náhrad. Takzvané kávové nápoje majú zvyčajne monštruózne zlé zloženie. Kulczynski spomenul výrobok, v ktorom je pravá káva … 7 percent.
- Káva s mliekom alebo smotanou. Pridanie týchto produktov spôsobuje, že zdraviu prospešné zložky v káve sa v tele horšie vstrebávajú.
- Pitie kávy počas konzumácie potravín bohatých na železo. Káva výrazne znižuje vstrebávanie tohto minerálu ľudským telom.