Je káva s mliekom zdravá a čo nám robí s telom?

kava 3
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete, a okrem skvelej chuti má aj mnoho zdravotných benefitov.

Výskumníci sa už dlhé roky venujú skúmaniu jej pozitívnych účinkov. Tentoraz sa tím vedcov z Kodaňskej univerzity zameral na otázku: je káva s mliekom zdravšia ako klasická čierna káva?

Zdravotné benefity kávy

Káva je známa tým, že obsahuje množstvo antioxidantov a minerálov, ktoré prispievajú k znižovaniu rizika vzniku rôznych ochorení.

Medzi ne patrí rakovina, cukrovka 2. typu či demencia. Kofeín v káve navyše potláča chuť do jedla, čo môže pomôcť v boji s obezitou. Aj napriek všetkým týmto výhodám sa stále diskutuje o tom, ktorý druh kávy je pre zdravie prospešnejší.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tam, kde máte mravce, rozsypte túto vec. Už sa neukážu

Cappuccino alebo americano?

Podľa najnovších výskumov z Dánska má káva s mliekom, ako napríklad cappuccino, silnejšie protizápalové účinky než tradičné čierne americano. To však neznamená, že čierna káva je nezdravá.

Naopak, jej konzumácia v primeranom množstve prináša množstvo zdravotných benefitov. Vedci však objavili, že kombinácia mlieka a kávy vytvára synergický efekt, ktorý môže ešte viac posilniť tieto účinky.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Dvaja susedia pri Trenčíne sa pohádali kvôli politike. Jeden z nich to neprežil

Protizápalové účinky kombinácie mlieka a kávy

Dánski vedci zistili, že keď sa antioxidanty obsiahnuté v káve spoja s bielkovinami z mlieka, dochádza k zdvojnásobeniu protizápalových účinkov na imunitné bunky. Táto kombinácia tak zvyšuje potenciál kávy s mliekom v boji proti zápalom v tele.

Aj keď bol tento účinok zatiaľ skúmaný len v laboratórnych podmienkach na bunkových modeloch, vedci sú presvedčení, že podobné výsledky by sa mohli objaviť aj pri skúmaní ľudského organizmu.

Vedúca výskumu, profesorka Marianne Nissen Lund, vyhlásila, že plánujú pokračovať v ďalších testoch, najskôr na zvieratách a neskôr aj na ľuďoch, pokiaľ sa podarí zabezpečiť dostatok finančných prostriedkov. Výsledky štúdie, ktoré boli publikované v roku 2023 v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, naznačujú, že biela káva má vyššie protizápalové účinky ako čierna.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako pripraviť pôdu pre bohatú úrodu uhoriek? Najlepší predplod, ktorý by ste mali zvážiť

V skratke:

Najnovšie výskumy naznačujú, že káva s mliekom má silnejšie protizápalové účinky než čierna káva. Kombinácia antioxidantov z kávy a bielkovín z mlieka zvyšuje jej pozitívny vplyv na imunitný systém, čo by mohlo pomôcť v prevencii zápalov a rôznych ochorení.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *