kava
Slovensko

Káva s mliekom? Po tomto ju asi prestanete takto piť

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete a ani Slovensko nie je výnimkou. Šálka kávy je pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou ranného rituálu.

Aj keď samotná káva má množstvo pozitívnych účinkov, zlozvyky, ako pridávanie cukru, mlieka či ochutených sirupov, môžu mať vážne dopady na zdravie. Tieto obľúbené prísady totiž menia jej výživové vlastnosti a môžu negatívne ovplyvniť fungovanie organizmu, najmä pankreasu.

Káva a jej prirodzené výhody

Čistá káva je nízkokalorický nápoj, obsahujúci približne 4 kalórie na šálku. Jej tajomstvom je kyselina chlorogenová, antioxidant podporujúci spaľovanie tukov. Podľa štúdie z Harvard T. H. Chan School of Public Health môže pravidelná konzumácia štyroch šálok kávy denne znížiť množstvo telesného tuku až o 4 %. Takýto efekt však dosiahnete len pri čistej káve bez sladidiel a prísad.

Čo spôsobuje cukor a mlieko v káve?

Problém nastáva, keď do kávy pridávame cukor, smotanu či mlieko. Jedna čajová lyžička cukru pridá do nápoja až 45 kalórií. Pri kombinácii kávy s mliekom a sladkým pečivom, najmä na prázdny žalúdok, sa navyše spúšťajú výkyvy hladiny glukózy v krvi. To núti pankreas produkovať veľké množstvo inzulínu, čo môže časom viesť k inzulínovej rezistencii, obezite a cukrovke 2. typu.

Pankreas pod tlakom

Pridanie mlieka do kávy prináša ďalší problém. Laktóza v mlieku sa pri trávení premieňa na glukózu, čo spolu s inými cukrami zaťažuje pankreas. Opakované nadmerné vyplavovanie inzulínu môže viesť k prediabetu alebo dokonca k cukrovke. Najväčšie riziko predstavuje kombinácia kávy s mliekom a sladkým jedlom, čo mnohí považujú za bežnú desiatu.

Zdravšia alternatíva

Ak chcete zlepšiť svoj metabolizmus a vychutnať si kávu bez zdravotného rizika, nahraďte tradičné prísady koreninami. Kardamón, škorica, zázvor či kurkuma nielen pridajú nápoju unikátnu chuť, ale tiež podporujú trávenie a znižujú zápaly v tele.


V skratke

Prírodná káva bez prísad podporuje metabolizmus a pomáha spaľovať tuky. Naopak, pridávanie mlieka, cukru a sladkých prísad zvyšuje kalorickú hodnotu nápoja a môže negatívne ovplyvniť funkciu pankreasu. Najväčšie riziko predstavuje kombinácia kávy s mliekom a sladkým jedlom, ktorá môže viesť k inzulínovej rezistencii a prediabetu. Zvoľte si preto zdravšiu alternatívu a obohaťte svoju kávu koreninami, ktoré podporia vaše zdravie.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *