Káva s mliekom? Po tomto ju asi prestanete takto piť

kava
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete a ani Slovensko nie je výnimkou. Šálka kávy je pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou ranného rituálu.

Aj keď samotná káva má množstvo pozitívnych účinkov, zlozvyky, ako pridávanie cukru, mlieka či ochutených sirupov, môžu mať vážne dopady na zdravie. Tieto obľúbené prísady totiž menia jej výživové vlastnosti a môžu negatívne ovplyvniť fungovanie organizmu, najmä pankreasu.

Káva a jej prirodzené výhody

Čistá káva je nízkokalorický nápoj, obsahujúci približne 4 kalórie na šálku. Jej tajomstvom je kyselina chlorogenová, antioxidant podporujúci spaľovanie tukov. Podľa štúdie z Harvard T. H. Chan School of Public Health môže pravidelná konzumácia štyroch šálok kávy denne znížiť množstvo telesného tuku až o 4 %. Takýto efekt však dosiahnete len pri čistej káve bez sladidiel a prísad.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Nevyhadzujte popol z krbu. Tu je 10 spôsobov využitia v domácnosti a záhrade

Čo spôsobuje cukor a mlieko v káve?

Problém nastáva, keď do kávy pridávame cukor, smotanu či mlieko. Jedna čajová lyžička cukru pridá do nápoja až 45 kalórií. Pri kombinácii kávy s mliekom a sladkým pečivom, najmä na prázdny žalúdok, sa navyše spúšťajú výkyvy hladiny glukózy v krvi. To núti pankreas produkovať veľké množstvo inzulínu, čo môže časom viesť k inzulínovej rezistencii, obezite a cukrovke 2. typu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Títo Slováci môžu dostať od štátu až 19-tisíc eur. Nezmeškajte to

Pankreas pod tlakom

Pridanie mlieka do kávy prináša ďalší problém. Laktóza v mlieku sa pri trávení premieňa na glukózu, čo spolu s inými cukrami zaťažuje pankreas. Opakované nadmerné vyplavovanie inzulínu môže viesť k prediabetu alebo dokonca k cukrovke. Najväčšie riziko predstavuje kombinácia kávy s mliekom a sladkým jedlom, čo mnohí považujú za bežnú desiatu.

Zdravšia alternatíva

Ak chcete zlepšiť svoj metabolizmus a vychutnať si kávu bez zdravotného rizika, nahraďte tradičné prísady koreninami. Kardamón, škorica, zázvor či kurkuma nielen pridajú nápoju unikátnu chuť, ale tiež podporujú trávenie a znižujú zápaly v tele.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Citrón si dajte do kávy. Veľa ľudí prišlo na túto prospešnú kombináciu

V skratke

Prírodná káva bez prísad podporuje metabolizmus a pomáha spaľovať tuky. Naopak, pridávanie mlieka, cukru a sladkých prísad zvyšuje kalorickú hodnotu nápoja a môže negatívne ovplyvniť funkciu pankreasu. Najväčšie riziko predstavuje kombinácia kávy s mliekom a sladkým jedlom, ktorá môže viesť k inzulínovej rezistencii a prediabetu. Zvoľte si preto zdravšiu alternatívu a obohaťte svoju kávu koreninami, ktoré podporia vaše zdravie.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *